Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 63
декември 2012

Зимни празници

Домашни птици, Постни идеи

Снимка за списание

Празниците през зимата са вкусната тема на новия 63-ти брой на МЕНЮ. В него ще намерите идеи и за празнична вечеря, и за постна трапеза. Ще научите подробности от кулинарната история на домашните птици и ще получите съвети как да се справите с голямото количество погълната храна. 

 

В този брой посоката на Меню е север и затова ви представяме традиционната шведска кухня, но и модерните скандинавски готвачи. Ще ви запознаем с Младен Чуканов от столичния ресторант "Павилион", Кейси Ангелова от блога Eating, Gardening and Living in Bulgaria и със хората, които работят в "Моравско село".

На 10 декември в над 150 страни се чества Денят на Майката Земя - Terra Madre Day, празник на организацията Slow Food, и ние ще ви разкажем за световния форум на това движение, който се състоя по рано през годината в Торино. 

И понеже с този брой ще отбележим и началото на новата година, Магдалина Генова от Гладната акула разкрива някои от очакваните кулинарни тенденции през 2013.

 

Рецепти в брой 63:

Постни ястия
Салата от цвекло, финокио и моркови
Хумус от зрял боб
Орехова питка
Кюфтенца от нахут и тиква
Пълнени сушени чушки с булгур и гъби
Гювечета с боб и лукчета
Бирени палачинки
Постно сирене
Пълнена тиква
Шведски хляб

Ястия без месо
Тиганици с праз
Салата с червено цвекло и мандарини

Ястия с риба
Домашно маринована сьомга с джин и горчица
Салата с маринована херинга
Картофи с хайвер на фурна

Ястия с месо
Патица по пекински
Ленив пай с месо
Хлебен пудинг със зелени подправки
Бавно печена свинска плешка с кумквати
Мус от пилешки дробчета с розе
Патешки бутчета със сини сливи
Кюфтенца с червени боровинки
Царски сарми
Пилешко филе с чили ризото

Десерти
Трицветен мус
Пълнена тиква с локум и сушени плодове
Нюйоркски чийзкейк с хрупкава грахам кора
Ледена малинова торта
Баклава с шамфъстък, орехи и бадеми
Коледен сладкиш със сушени плодове
Тофи сладкиш с шоколадови снежинки
Торта Дядо Коледа
Постни бананови кексчета
Крем карамел с тиква
Бухти

И още:
Зимно празнично меню
Време за домашни птици
Вещи в занаята: Патица по пекински
Меню навън: Младен Чуканов
Бързи рецепти: Нови постни идеи

Меню с приятели: Кейси Ангелова
5 продукта: 3 постни рецепти
Световно меню: Швеция
Посоки: Go North!
Меню навън: „Чекпойнт Чарли“
Диалози на чаша: Вино за празничното меню
Вкуснаистина: Насъщният празник
Порция здраве: Храна в повече
От натура: Моравско село
За храната отговорно: Храните, които променят света
Тенденции: 2013