Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 68
юни 2013

Гърция

Октопод, Плодови десерти

Снимка за списание

Колкото и Гърция да е близо до нас, винаги има с какво да ни изненада. В Меню 68 ви предлагаме вкусна разходка из кулинарията на южните ни съседи. Ще ви разведем по многобройните острови и ще опитаме ястия от Санторини. Ще ви покажем как се приготвя един от гръцките гастрономични символи – октопода. А щом се върнем на наша земя може да сготвим заедно плакия – нашенска гозба с елински корени. Вечерта пък ще изкараме в най-стария гръцки ресторант в София – „Густоза” в Слатина.

 

Другите участници в този брой са пъстроцветните екзотичните плодове на Тайланд и българските пчелари. Представяме ви и световната тенденция за продажба на здравословни храни, опаковани така, че да са удобни за бърз обяд в офиса, например.
И, разбира се, многобройните рецепти, създадени от нашия шеф-готвач Ивелина Иванова.

 

Ето списък на търговските обекти, където ще намерите списание "Меню".

 

Рецептите в МЕНЮ 68:
Постни ястия
Плакия от зелен фасул и тиквички
Хорта салата

Безмесни ястия
Спагети от тиквички със сирене и мента
Талятели Алфредо
Свежо млечно предястие
Хрупкава картофена палачинка
Салата с рукола и печени домати
Точена вита баница
Катми с гъби на фурна

Ястия с риба и морски дарове
Салата от октопод по гръцки
Октопод на скара със сос от печени чушки
Октоподчета в пикантен доматен сос
Миди плакия
Палачинки със зелен лук и скариди
Риба къри
Филе от лаврак „Санторини“
Скариди върху морска сол
Пържени калмари

Ястия с месо
Агнешко по марокански
Пиле с прясно зеле
Свинско лемонато

Десерти
Реден чийзкейк с горски плодове
Шарлота с ягоди
Тарта с маскарпоне и кайсии
Вишнев пай
Бугаца

 

И още:

Време за октопод

Модерни традиции
Да сложим една плакия

Меню с приятели
Виолета и мерудия

Българска кухня

Световно меню
Из гръцките острови
Просто като в Санторини

Неустоимо
Плодови сладкиши за ценители

Меню навън
Густоза значи гръцки вкус

Меню надалеч
Плодовете на Банкок

От натура
За пчелите и пчеларите

За храната отговорно
От Европа до Земята

Тенденции
Здравословно опаковано

Читателско меню