юни 2013
Гърция
Октопод, Плодови десерти
Колкото и Гърция да е близо до нас, винаги има с какво да ни изненада. В Меню 68 ви предлагаме вкусна разходка из кулинарията на южните ни съседи. Ще ви разведем по многобройните острови и ще опитаме ястия от Санторини. Ще ви покажем как се приготвя един от гръцките гастрономични символи – октопода. А щом се върнем на наша земя може да сготвим заедно плакия – нашенска гозба с елински корени. Вечерта пък ще изкараме в най-стария гръцки ресторант в София – „Густоза” в Слатина.
Другите участници в този брой са пъстроцветните екзотичните плодове на Тайланд и българските пчелари. Представяме ви и световната тенденция за продажба на здравословни храни, опаковани така, че да са удобни за бърз обяд в офиса, например.
И, разбира се, многобройните рецепти, създадени от нашия шеф-готвач Ивелина Иванова.
Ето списък на търговските обекти, където ще намерите списание "Меню".
Рецептите в МЕНЮ 68:
Постни ястия
Плакия от зелен фасул и тиквички
Хорта салата
Безмесни ястия
Спагети от тиквички със сирене и мента
Талятели Алфредо
Свежо млечно предястие
Хрупкава картофена палачинка
Салата с рукола и печени домати
Точена вита баница
Катми с гъби на фурна
Ястия с риба и морски дарове
Салата от октопод по гръцки
Октопод на скара със сос от печени чушки
Октоподчета в пикантен доматен сос
Миди плакия
Палачинки със зелен лук и скариди
Риба къри
Филе от лаврак „Санторини“
Скариди върху морска сол
Пържени калмари
Ястия с месо
Агнешко по марокански
Пиле с прясно зеле
Свинско лемонато
Десерти
Реден чийзкейк с горски плодове
Шарлота с ягоди
Тарта с маскарпоне и кайсии
Вишнев пай
Бугаца
И още:
Време за октопод
Модерни традиции
Да сложим една плакия
Меню с приятели
Виолета и мерудия
Българска кухня
Световно меню
Из гръцките острови
Просто като в Санторини
Неустоимо
Плодови сладкиши за ценители
Меню навън
Густоза значи гръцки вкус
Меню надалеч
Плодовете на Банкок
От натура
За пчелите и пчеларите
За храната отговорно
От Европа до Земята
Тенденции
Здравословно опаковано
Читателско меню