Къпани колачета

Домашният уют най-лесно се постига с домашни печива. Пригответе още днес тези гевречета и ще се убедите в това.
СъставНеобходими продукти за 16 броя
- 300 мл хладка вода
- 1 с. л. инстантна мая
- 4 ч. ч. брашно за баници
- 1 с. л. мед
- 2 ч. л. сол
- за водната баня:
- 2 л вода
- 3 с. л. мед
- за поръската:
- 3 с. л. мак
- 3 с. л. бял сусам
- 3 с. л. черен сусам или челебитка (черен кимион, нигела)
- 3 с. л. слънчоглед
- 1 с. л. кристална сол
- 1 белтък, разбит с 1 с. л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разбърква с брашното и солта. Медът се разтваря във водата.
- 2.
Към брашното постепенно се прибавя водата. Замесва се твърдо тесто. Ако се ползва робот, се меси 8 мин., а на ръка – 15 мин.
- 3.
Оформя се на топка, слага се в леко намазнена купа и се оставя да втаса около 100 мин. Трябва да се надигне, но не и да удвои обема си.
- 4.
Тестото се разделя на 16 парчета, които се оформят на топки. В центъра се пробождат с показалец. Отворът се разширява, като се изполват палецът и показалецът и се въртят в кръг. Отворът трябва да стане 3 см в диаметър. Гевречетата се оставят да починат 30 мин. покрити. Отново се фиксира отворът с пръсти.
- 5.
Фурната се загрява на 220° С.
- 6.
За водната баня водата се слага да ври на умерен огън. Прибавя се медът.
- 7.
Пускат се по 2 геврека едновременно в къкрещата вода и се готвят по 1 мин. от всяка страна. Изваждат се върху решетка.
- 8.
Намазват се с белтъка и се овалват в смесените семена. Пекат се 20-25 мин. до наситен карамелен цвят. Охлаждат се върху решетка.