май 2010
Време за зелено
Гергьовден, Мароканска кухня
Аз съм роден на Земята, но понякога имам нужда да ми се напомня за това. И ако не го направят приятелите, с тази задача чудесно се справя храната.
В моментите, съсредоточени около егото ми, всяка хапка може неумолимо да ми намекне за милиардите хора преди и около мен, за тези, които са правили и правят прясно сирене като това в чинията ми или са измислили начина да ям маслини, без да добия сбърчена от горчивина физиономия. Както и за родните места на родителите ми, където за пръв път срещнах, отрекох и години по-късно залюбих свежия вкус на пролетните листни зеленчуци от ливадите, градините и влажните храсталаци.
И ако се отдалеча от идеята за естествената физиологична зависимост от храната, то тя ще ми припомни, че може да е национален символ, каквито са тажинът и кускусът за Мароко, или пък че е непоклатима част от най-радостната страна на човешката цивилизация - празниците.
И понеже знам, че всички вие, скъпи читатели, лесно се поддавате на подобни, предизвикани от вкусни ястия мисли, искам да ви поздравя с новия брой на списание „Меню“, в който ще намерите много виновници за вглъбени погледи и стихнали лица.
Людмил Хайдутов, редактор
В този брой:
Пролетни листни зеленчуци
Треволяци с характер
Защо всяка пролет кулинарните погледи се обръщат към ливадите, буренливите места и закътаните кьошета на дворовете ще разберете от статията на Веселина Маринова.
Гергьовден от Егея
Какво хапват южните ни съседи на колосалния празник през май.
Да си направим прясно сирене у дома
Подробна и онагледена информация, за да се налсадим на домашно прясно сирене по апартаменти и къщи.
Мароко с парфюм от подправки и сладост на фурми
Бърз и зашеметяващ поглед върху уханната кулинарна традиция на Мароко от Веселина Маринова
Маслините
Древният горчив плод
Людмил Хайдутов се опитва да намери отговора на въпроса откога са свързани маслините и човека и какво трябва да изтърпят горчивите плодове, за да достигнат до масите ни.