октомври 2011
Скумрия
Есенно парти, Десерти с боровинки
Скъпи читатели,
Този брой на списание „Меню” е посветен на кулинарните стереотипи, които се нуждаят единствено и само от вкусно разбиване. Много продукти по най-различни причини се обричат на недооценяване и дори на пренебрежение. Скумрията се смята за мазна и с прекалено рибен аромат, гроздето е за вино и стафиди, с боровинките е възможно да се правят само сладкиши.
Но едностранното възприемане на храната е опасно за вдъхновението, затова на следващите страници ще видите с нови очи бързата морска риба и ще се запознаете с необичайни рецепти с грозде. Боровинките, макар и в класическата им сладка роля, са представени с подобаващо за качествата им внимание, а цветовете на есента дават чудесен повод за изобилно празненство.
Когато възприятията се разширяват и светът се почувства с цялото му невъобразимо разнообразие, тогава създаването на храна е лесно, удовлетворяващо и емоциите завладяват не само готвача, а и хората, които ще имат удоволствието да опитат неговите творения.
С пожелание за повече чувства в кухнята ви оставям с новия 51-ви брой на „Меню”.
Людмил Хайдутов
редактор на списание 'Меню"
Ето и рецептите в този брой:
Безмесни ястия
Тарта със сирене и грозде
Салата с печена тиква
Пълнени чушки с орехово песто
Есенен рататуй
Елзаска супа с картофени топчета
Пълнени домати с гъбен сос
Банички с гъби и картофи
Овесени бисквитки с чушков пастет
Кошнички с морковена плънка
Киш с домати и камамбер
Есенно къри с тиква
Ястия с риба
Салата с маринована скумрия
Ароматна скумрия със салата от целина и хрян
Скумрия на пара с лимонов сос и каперси
Скумрия на грил със салата от червено цвекло
Ястия с месо
Пиле с грозде и лукчета
Пене с пилешко и броколи
Задушено пиле с чушки
Кашкавалени руладини
Топли хрупкави хапки
Десерти
Източни ухания
Тиквени сладки
Горски мъфини
Студен боровинков чийзкейк
Шоколадово-малинова торта
И още:
Време е за скумрия
Манджи с грозде по гроздобер
Парти в есенни цветове
Боровинките на фокус
Читателски конкурс
Кулинарна фотозагадка