Морковена торта с крем от цедено мляко и кайсии
Морковената торта е прочута от един весел виц за Зайо Байо. Трябва обаче да ви уверим, че тази е богата и супер свежа на вкус и има безспорен плюс - без захар и глутен е... Приготвя се лесно, а добрият резултат е гарантиран!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за блатовете:
- 200 г фурми, без костилките
- 1 с. л. ром
- 2 с. л. вряла вода
- 250 г бадемово брашно
- 50 г овесени ядки, смелени
- 1 пак. бакпулвер
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. канела
- ½ ч. л. джинджифил
- 1 щипка карамфил
- 1 щипка звезден анасон
- ½ ч. л. бахар
- 300 г фино настъргани моркови
- 200 мл ароматно кокосово масло
- 4 яйца
- за мармалада:
- 200 г сушени натурални кайсии, нарязани
- 200 мл портокалов сок
- 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
- за крема:
- 600 г цедено кисело мляко
- 2 с. л. сироп от агаве или друг натурален подсладител
- 1 с. л. ванилов екстракт
- 1 ч. ч. кокос на едри люспи за украса
- свежи цветя и листа за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Фурмите се накисват с рома и врялата вода.
- 2.
Смесват се бадемовото брашно, фино смелените овесени ядки, бакпулверът и содата. Добавят се всички подправки и сместа се разбърква.
- 3.
Маслото със стайна температура се разбиват с миксер за 2 мин. прибавят се яйцата едно по едно. Слагат се фурмите.
- 4.
Прибавят се сместа от ядки и брашно, както и морковите. Разбърква се леко. Разпределя се в 2 или 3 тавички с диаметър 26 см, застлани с хартия за печене. Заравнява се и се пече във фурна загрята до 180 ̊С за около 15 мин. или докато леко се зачерви. Блатовете се изваждат от формите и се охлаждат върху решетка.
- 5.
За мармалада кайсиите се накисват за 1 час в горещия портокалов сок и след това слагат да заврат заедно с него. Врат около 3-4 мин., като се разбъркват от време на време, докато сместа се сгъсти като мармалад. Добавят се портокаловата кора и натурален подсладител (фурми, мед, агаве), ако има нужда. Охлажда се.
- 6.
За крема се разбъркват заедно цеденото кисело мляко, сиропът от агаве и ваниловият екстракт. Кремът се разбърква с бъркалка, докато стане хомогенен.
- 7.
Всеки от блатовете се намазва с тънък пласт от мармалада и отгоре - с крема.
- 8.
Третият най-горен блат накрая се поръсва с кокосовите люспи, свежите цветя и листа.