Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 64
февруари 2013

Телешко и шоколад

Азербайджанска кухня, Филипините

Снимка за списание

Новият брой 64 на МЕНЮ има не една, а две основни теми. На пръв поглед телешкото месо и шоколадът може да изглеждат несвързани, а и тяхното кулинарно комбиниране, макар да е възможно и пълноценно, не е много популярно. Но нашата цел не е да покажем преките връзки между тях. С представянето на тези продукти се опитваме да разкрием как различните гледни точки към храната променят отношението ни към нея.

 

Липсата на български традиции в месното говедовъдство ни поставя в затруднено положение при опита да се ориентираме в практическото приложение на месото. Магда Генова в своя материал прави чудесен опит да разясни някои от най-важните термини по темата. Тя използва и опита на собственика на ферма „Линбул“, която също присъства на страниците ни. Като признат майстор на телешкото месо сме поканили шеф Димо Димов, който споделя своите авторски рецепти с нашите читатели. А ресторантът, който привлече вниманието ни, е бистришкото бистро Sage, където добре приготвеното телешко е важна част от доброто меню. Не трябва да забравяме и нашата приятелка Силвия Домусчиева, която разбира значението на вкусната храна за семействата и се справя чудесно и със страст със задачата да готви за любимите си хора.

Колкото до шоколада, нашия шеф-готвач е Ивелина Иванова е създала невероятни десерти със сладката съставка. Запознахме се и с Мария и Венсан Гайо, които в Пловдив разчистват пътя за новата за страната ни, но стара на възраст и ценна като отношение към храната, традиция на ръчния шоколад.

Кулинарните пътешествия през този месец са в Азербайджан, чиято кухня е някак близка до българската, но все пак много различна, и до Филипините – многоостровна държава с уникални гастрономични традиции.

 

Ето и списък на търговските обекти, където ще намерите списание "Меню".

 

Рецептите в МЕНЮ 64:

Безмесни ястия

Хрупкави брускети с тиква
Салата от зеленини с тиквени семки и пармезан
Крем супа от тиква и леща
Довга
Печени патладжани с яйца и сирене

Ястия с риба

Средиземноморска тарта
Талятели с каперси и пушена сьомга

Ястия с месо

Бавно печен ростбиф
Телешко пармиджана
Стек с печени картофи и зелен сос
Пълнена телешка флейка
Салата с пуешки бонбони
Телешко роле със селъри и момици
Супа от царевица и печени чушки
Телешко с гъби, орехи и спанак
Телешки кюфтенца в картофена коричка
Ориз с чорисо и домати
Телешко задушено с червено вино и шоколад
Телешки стек с карамелизиран лук
Кутаб
Плов с пиле и кестени
Телешко карпачо Sage
Телешки медальони с аспержи и сушени домати

Десерти

Шоколадов флан с хрупкави бадемови корички
Двойно шоколадово брауни с бразилски орехи
Лесна баклава
Цветен терин
Шоколадов сладкиш без брашно
Френски сладкиш
Шоколадова торта с маракуя
Чийзкейк от бял шоколад и тиква

 

И още:

Време за телешко
Телешки пъзел

Модерни традиции
Димо Димов - от любов към храната

Бързи рецепти

Закуска за шампиони

Меню с приятели
Силвия Домусчиева - вкусът на предизвикателството

Видеорецепти

5 продукта

Световно меню
В сърцето на азерската кухня

Неустоимо
Десерти на щастието

Вещи в занаята
Шоколадова дантела

Посоки
Идеалният ресторант

Меню навън
Sage или най-вкусната тайна в Бистрица

От натура
Ключова дума Линбул

Порция здраве
Месото и мястото му в нашето хранене

Вкуснаистина
Ръчен шоколад под тепетата

Меню надалеч
Филипинска кулинарна фиеста

Читателско меню
Вкусна история
Фотозагадка

Справки
Биомагазини