май 2012
Франция
Аспержи, Гергьовден, Прованс
-
-
Mangez bien, riez souvent, aimez beaucoup!
-
Хранете се добре, смейте се често, обичайте много! Популярната френска фраза е достойна да води по житейския път всеки човек и така времето му на тоя свят да бъде наистина смислено, ценено и запомнено. И, изглежда, не случайно първото от тези жизнеутвърждаващи действия е храненето – радостта и доволството от вкусната гозба директно и без условности пронизват цялото ни същество, за да ни дадат сила, но и повод да се ухилим на света, да прегърнем реално и мисловно любимите си хора и неща и да продължим нататък.
-
-
Добре са го измислили французите, И няма как да е по друг начин, защото навсякъде в тази страна, било в слънчевите провансалски градчета и селца, край влажните и мистични брегове на Бретон или в тежкарския, но и напредничав Париж, добрата храна и виното са едва ли не във всяка уста, дума и мисъл. Крехки стръкчета аспержи в уханен естрагонов сос, топящи се по небцето шоколадови профитероли и възбуждащи и прорязващи със свежестта си глътки шампанско – това са едва три от безбройните чудеса за сетивата, които този земен край ни предлага. Е, в този брой на „Меню”, с ясната мисъл за недостатъчност, сме се постарали да ви покажем още няколко.
-
Освен това заедно ще отпразнуваме Гергьовден с шеф-готвача Пламен Дойчинов и ще гостуваме на Слънцето, Луната и хляба. Ще отдадем дължимото на съвременните алхимици от американските баровете и на столичния семеен ресторант „Кандахар”. Отново ще поговорим за млякото и по избор ще развенчаем или ще потвърдим славата му на здравословна храна. А обедът ще е приятелски и във възторжената компания на Йоланта от кулинарния блог Вкусно с Йоли. И обещаваме, че докато сте с „Меню”, ще хапвате вкусно, ще се смеете и ще обичате.
-
-
Людмил Хайдутов
-
редактор
-
-
Търговски обекти, в които може да намерите списание "Меню": тук.
-
-
Ето рецептите, които ще намерите в този брой:
-
Безмесни ястия
-
-
Ястия с риба
-
-
Ястия с месо
-
-
Десерти
-
-
Какво още ще видите и прочетете в МЕНЮ 57:
-
Време за
-
Аспержи
-
-
Модерни традиции
-
Гергьовден с шеф Пламен Дойчинов
-
-
На пазар
-
Екипировка за сос
-
-
Вещи в занаята
-
Сос беарнез
-
Парено тесто
-
-
Меню с приятели
-
На обяд с Йоланта от блога Вкусно с Йоли
-
-
Световно меню
-
Прованс
-
-
Посоки
-
Моальо с малини конфи? Не, мерси.
-
-
Меню навън
-
Кандахар
-
-
За виното
-
Франция - най-винената страна
-
-
ВкусНАистина
-
Дългът към удоволствието
-
-
Порция здраве
-
Отново за прясното мляко
-
-
От натура
-
Слънцето, Луната и хлябът
-
-
Тенденции
-
Новата алхимия на коктейла
-
-
Меню надалеч
-
Сладки приключения в Париж
-
-
Читателско меню с конкурси и игри