Списание
Брой 78
декември 2014
Хляб
Английска кухня, Дюли
Зимата е време за празници. Затова и новото МЕНЮ 78 е посветено на най-празничната храна – хляба. Заедно с него сме на Бъдни вечер и Коледа, на Нова година и на радостната поредица от имени дни през януари.
Празниците обаче не са само у дома. Затова ще ви качим на Slow Food кораба, който носи „Съкровищница от вкусове“ - световния каталог, който защитава изчезващите традиционни храни. Ще ви запознаем с Мик от Видин, който с английската си упоритост се опитва да промени света поне за част от младите хора в града. Ще отидем на гости на софийската пекарна „Ананда“ и банско-разложката мандра „Козле“.
А през това време вкъщи ще чакат да бъдат приготени чудесните рецепти на шеф-готвача на списанието Ивелина Иванова. Тя закичва погача с рози, приготвя вкусни коледни тортички, невероятни десерти с дюли и споделя с вас още много, много рецепти.
Ето ги и тях:
Постни ястия
Веган крекери с квас и зехтин
Хляб от лимец с квас
Топла салата от кускус и печена тиква в тортиля
Постно коледно руло
Ябълков сладкиш със зехтин
Хляб с мед и розмарин
Безмесни ястия
Хрупкав хляб с кашкавал и мащерка
Празнична погача с рози
Портокалово-морковена супа
Кремсупа от земна ябълка и лешници
Ястия с риба
Канапе от домашно пушена скумрия с печени чушки, авокадо и къри майонеза
Fish and chips
Ястия с месо
Крем от гъши дроб със салата от рукола и мандарини
Минифилета Уелингтън
Пълнен хляб с маслини, шунка и кашкавал
Патешки бутчета с кисело зеле и дюли
Toad in the hole
Lancashire hotpot
Десерти
Шоколадово лава суфле с малиново сорбе
Тиквен чийзкейк
Портокалова веган торта
Карамелизиран крем с дюли
Тарта с мед и дюли
Кексчета с дюли
Коледни тортички
Английски хлебчета скоунс
Минс пай
И още от МЕНЮ 78:
Сезони
Зимно празнично меню
Модерни традиции
Постни изненади за Бъдни вечер
Меню с приятели
Кулинарно ателие „Ананда“
Българска кухня
Идеи с кисе зеле
Световно меню
Английски хумор в кухнята
Неустоимо
Зимата ухае и на дюли
Неустоимо в стъпки
Коледни тортички
Меню навън
„Феникс кафе“ или малко топлина по английски
От натура
Мандра „Козле“
За храната отговорно