Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 53
януари 2012

Сушени плодове

Бъдни вечер, Етиопска кухня, Коледа

Снимка за списание

Декември и януари обикновено са най-студените и снежни месеци в годината. Сигурно затова празниците и подаръците са най-много. Но сега е и перфектното време за развихряне на кулинарното въображение – фини постни ястия с традиционен и по-екзотичен вкус, веган сладкиши, рибни деликатеси за Никулден и цветно коледно парти. Даваме ви отправна точка и тема за кулинарен размисъл с някои от най-прекрасните вкусови комбинации като сливи с бекон и синьо сирене, пуйка със салвия и кестени, булгур с патладжани и сушени плодове, пушена сьомга с копър и сметана, карфиол с горгонзола и карамелизирани круши или пък бисквитка, карамел и шоколад, а импровизацията може да бъде изцяло ваша. Въоръжете се само с добро настроение и малко търпение и резултатите няма да закъснеят. А ако се престрашите да направите шарените коледни сладки, със сигурност ще бъдете кулинарната звезда вкъщи.

Весели празници
и гответе със страст,

Ивелина Иванова,
шеф-готвач на списание „Меню”

 
Ето и рецептите в Меню 53:
 

Постни ястия

Пълнен патладжан  

Постна пълнозърнеста пита  

Леща къри с пикантен меден чипс  

Салата от черен ориз  

Портокалови моркови с праз  

Пълнени гъби с кестени  

Гювеч с леща по марокански  

Инджера  

Йемесир уот  

Бербере  

Тикил гомен  

Мисер алича  

 

Безмесни ястия

Карфиол със синьо сирене и круши  

Зеленчукова супа с къри звездички  

Биволско сирене със салата от нар  

Крем супа от целина и броколи 

 

Ястия с риба

Пай с пушена сьомга 

Лаврак върху винена паста  

Риба с праз и гъби  

Пълнен шаран върху кисело зеле 

Скариди с пикантен тай сос  

 

Ястия с месо

Праз със сливи и бекон  

Свинско филе със сушени плодове  

Пуешки руладини с кестени  

Тракийска закуска  

Нудъли с пиле и фъстъчен сос 

Карначета с лук и картофи  

Задушена свинска плешка в лодки от бутертесто  

Доро уот  

Заешки терин в чаша  

Свинско филе със сини сливи  

Гювеч "Медвен"

 

Десерти

Карамелизирани мандарини  

Бисквитка, карамел и шоколад 

Веган овесени курабийки  

Медени сладки 

Домино 

Торта с целувки, марципан и шоколад  

 

И още:

Време за сушени плодове

Никулден  

Модерни традиции - Бъдни вечер

Бъдни вечер – ритуален правилник  

Ползите от пуйките  

Етиопия - земя от хляб и мед  

Коледно парти  

Неустоими постни десерти  и коледни сладки  

Как се прави меренге