юни 2015
Калмари
Десерти с праскови, Сливенски гозби, Ястия с бамя
Изминаха 10 години от създаването на списание "Меню" и настана време за промяна. Брой 81 е последен, но и много полезен и интересен.
Продуктите, с които ви предлагаме да готвите, са калмари, пресни картофи, зелен фасул, бамя и праскови. Нашия шеф готвач Ивелина Иванова се вдъхнови от класическите коктейли и създаде невероятни ястия, които носят характера на фриволните напитки. Освен това тя ще ви запознае и с традиционни гозби от родния ѝ сливенски край. Пак от този район е и Катя, която се бори за чиста и качествена храна, като отглежда в своята биоферма "Екохербал" най-разнообразни зеленчуци. В този брой гостуваме и на двама хранителни актвисти и производители от Стара Загора - Богдан, който пече невероятен хляб с дива мая, и Мина - майстор на ръчно направените млечни продукти.
Макар това да е последният брой на списанието, екипът на МЕНЮ не се отказва от мисията си да разкрива и споделя страстта към добрата храна. Нашите усилия вече ще са съсредоточени в сайта menumag.bg, а част от темите на списанието ще бъдат представяни в списание DiVino.
Рецептите в МЕНЮ 81:
Постни ястия
Сладко-кисел зелен фасул
Къри пресни картофки с доматчета
Салата от домати с лимец, рукола, маслини и орехи
Панирани чушки с доматен сос
Безмесни ястия
Печени патладжани и тиквички със салца „Блъди Мери“
Панирана бамя с орехи
Пресни картофи с пармиджано
Ястия с риба
Панирани калмари alla romana
Пълнени калмари
Салата с пикантни калмари
Скариди „Маргарита“
Полярна треска в киноа с пикантен сос
Салата с мариновани калмари
Лятна салата със зелен фасул и риба тон
Ястия с месо
Пилешки крилца „Мохито“
Пикантна бамя със зеленчуци в мексикански стил
Зелен фасул с наденички в пергамент
Салата с нектарини и прошуто
Курбан чорба
Супа валчета
Десерти
Сливенски милинки
Курабии
Торта с крем ванилия и смлени орехи
Леден крем от праскови
Мъфини с праскови и хрупкава бадемова коричка
Прасковен леден чай
Прасковен сладкиш в бурканчета
Прасковена торта с бял шоколадов мус
И още:
Време за калмари
Модерни традиции
Коктейли за хапване
Сезони
Обичате ли бамя?
5 продукта
Хармонии за квартет и зелен фасул
...и пресни картофи
Бързи рецепти
Летни салати
Българска кухня
По долината на Тунджа
Неустоимо
През прасковите към морето, романтиката и сладкишите
От натура
Биозеленчуци в Долината на прасковите
За храната отговорно
Дивата магия на хляба
Мина, или изкуството да правиш кашкавал