януари 2007
Разтоварваща кухня
В този брой сме подбрали за вашето добро самочувствие и фигура рецепти, които съдържат много полезни ингредиенти, ще ви заредят с енергия през зимните дни и са безспорно вкусни. Приготвени са на пара или за кратко време в малко мазнина на тигана или в уока, или пък са запечени на фурна. А десертите са просто неустоими. Когато ги опитате, и през ум няма да ви мине, че сте на диета.
АБВ на готвенето
Подправките
Всеки готвещ има собствени разбирания за използването на подправките, макар и да съществуват някои принципи, към които, общо взето, всички се придържаме. Обикновено личните тайни и хитрини, свързани с подправките, правят нечия кухня авторска. Ясно е обаче едно - именно подправките придават характера на всяко ястие и така превръщат храната в специално удоволствие и приключение. Неслучайно се използва изразът за солта и пипера за онова, което преобразява обикновеното в нестандартно и неповторимо.
В този брой ще научите за малките тайни в кухнята на главния готвач на хотел "Хилтън" Андре Токев и шеф-готвачката на сп. "МЕНЮ" Ивелина Иванова. За съвременните тенденции в кулинарията и защо за ястия и десерти вече се използват едни и същи подправки. Не сме пропуснали и сухите и пресни подправки - кога е задължително да ползваме едните или другите и кога можем да ги заменим.
Меню за здраве
Слаби, подвижни и здрави!
Помните ли филма "Голямото плюскане" с Марчело Мастрояни? В него четирима приятели се затварят в една къща и си готвят най-различни вкуснотии, но прекаляват с яденето, което в края на краищата има фатални последствия и за четиримата. Ние, българите, за съжаление имаме вкус към подобни кулинарни изпълнения, макар и изключително рядко завършващи по такъв трагичен начин. Особено през зимата и най-вече около Коледа и Нова година у нас се яде ужасно много, а после цяла пролет се чудим как да отслабнем, че да можем да се покажем на плажа, без да ни сбъркат с изхвърлен на брега кит. Затова е важно не само да си готвим и да похапваме, но и да се замисляме от време на време и за здравето си.
Защо трябва да се движим повече? С колко трябва да намалим дневната консумация на калории, ако искаме да отслабнем?
Отговори на тези и други интересни въпроси, свързани с храненето и здравето ни - търсете в новото "МЕНЮ".
Модерни времена
Физалис
В края на септември - началото на октомври в храсталаците край реките или по други влажни гористи места се появяват странните, напомнящи червени китайски фенери плодове на едно интересно растение - мехунка Physalis alkekengi. Въпреки че части от него се използват в народната и официална фитотерапия, растението е отровно. Това не важи за други представители на рода Physalis.
Растенията от този род принадлежат към семейството на картофа, домата и тютюна - сем. картофови Solanaceae . Те наброяват около 70 вида, като двайсетина от тях са с приятни и ядливи плодове, отглежданите са 4-5, а на българския пазар засега се среща само един - перуански физалис Physalis peruviana. Възможно е да се намерят семена и за други два - ягодов Ph. pruinosa (подобен на peruviana, но с ягодов аромат) и мексикански физалис Ph. ixocarpa - основна съставка на зелената мексиканска салса.
Вкусът на плодовете е сладко-кисел и се описва, като нещо между домат и ананас. Но не вкусът, а силният, атрактивен аромат е основното достойнство на този плод. Физалисите се консумират свежи или като конфитюри, желета и компоти. Ако се глазират с шоколад или карамел са оригинална декорация за сладкиши и коктейли. Сосове и кетчупи, направени с физалис, са много подходящи за червени меса.
Естествената книжна торба на тези плодове ги предпазва от вредители, механични наранявания и им осигурява трайност до 3 месеца след брането, затова при купуването им обърнете внимание на целостта на външната обвивка.
Още за физалиса - в новото "МЕНЮ".
Тест
Проверете обноските си
Сигурно и на вас ви се е случвало да сте в компания - на гости, у дома или в ресторант, и да си задавате понякога въпроса "а сега какво да правя". Или пък сте бърчили едвам забележимо нос, защото съседът ви отдясно ви ръга с лакът в ребрата, сърба супата и размахва лъжицата. Възпитанието се придобива отрано, не напразно казваме "първите седем години". Човек, който от малък е научен да се държи прилично в обществото, много трудно ще забрави добрите си обноски, докато някой, който не е имал щастието да бъде възпитан, преди да тръгне на училище, после ще трябва да придобива тези знания с пот на челото. А вие самите към коя група спадате? Проверете обноските си с нашите въпроси.
Да си знаем правата
Храни менте
Купувате си от лавката до работното си място сандвич с риба тон и след като отхапете, започва голямото чудене. Наистина ли ядете риба тон или пък в консервата е имало нещо друго? Ами яйцето, което похапнахте на три минути и половина на закуска, за което на опаковката пишеше, че е от свободно отгледани кокошки, хранени само с царевица, не е ли било всъщност от масовото производство на птицефермата? В някои страни на Запад недобросъвестното етикетиране и чистата измама са придобили огромни измерения, а както знаем, и у нас ментето не е чуждица.
За предписанията на ЕС и доколко биохраните са био - четете в "МЕНЮ". Ще ви разкажем и за храните, които най-често са обект на измами - риба тон, пилешко месо, мед, ориз.
Трета ръка
Кухненски глезотийки
Ако имате голяма кухня и нямате нищо против още една глезотийка на плота, в този брой на "МЕНЮ" ще ви дадем дори идеи - машина за паста, машина за домашно приготвен сладолед и машина за хляб.