Начало За нас Реклама Контакти

Огретен от аспержи и бадеми

Снимка за Огретен от аспержи и бадеми
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Аспержите се събират от началото на април до края на юни. Те са няколко вида - бели, зелени и виолетови. Богати са на много витамини и минерални вещества, особено калций и желязо.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 400 г зелени аспержи
  • 150 мл течна сметана
  • 150 г тиквички
  • 50 г филирани бадеми
  • 6  жълтъка
  • 50 г сирене пармиджано
  • 50 г масло
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Аспержите се измиват, обелват се, ако е необходимо, и се бланшират за 4-5 мин. във вряща подсолена вода, заливат се с ледена вода, отцеждат се и се нарязват на парчета с дължина 2-3 см.

  2. 2.

    Тиквичките се нарязват на тънки шайби и също се бланшират за 2-3 мин. във вряща подсолена вода. След което се отцежда.

  3. 3.

    Дъното на огнеупорна форма се намазва обилно с масло и се нареждат на пластове аспержите, тиквичките, поръсват се със сол, пипер, пармиджано и разтопено масло. Всичко се залива с жълтъците, разбити със сметаната. Отгоре се поръсват бадемите. Огретенът се пече 10 мин. на 200°С, докато придобие златиста коричка.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари