Огретен от аспержи и бадеми
Аспержите се събират от началото на април до края на юни. Те са няколко вида - бели, зелени и виолетови. Богати са на много витамини и минерални вещества, особено калций и желязо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г зелени аспержи
- 150 мл течна сметана
- 150 г тиквички
- 50 г филирани бадеми
- 6 жълтъка
- 50 г сирене пармиджано
- 50 г масло
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Аспержите се измиват, обелват се, ако е необходимо, и се бланшират за 4-5 мин. във вряща подсолена вода, заливат се с ледена вода, отцеждат се и се нарязват на парчета с дължина 2-3 см.
- 2.
Тиквичките се нарязват на тънки шайби и също се бланшират за 2-3 мин. във вряща подсолена вода. След което се отцежда.
- 3.
Дъното на огнеупорна форма се намазва обилно с масло и се нареждат на пластове аспержите, тиквичките, поръсват се със сол, пипер, пармиджано и разтопено масло. Всичко се залива с жълтъците, разбити със сметаната. Отгоре се поръсват бадемите. Огретенът се пече 10 мин. на 200°С, докато придобие златиста коричка.