септември 2014
Чушки
Северна Албания, Турски гозби
Въздухът ухае на печени чушки. Новият брой 76 на списание "Меню" също.
Преходът между лятото и есента е апогеят на ароматния зеленчук, който идва от Америка, но за да стигне до нашите места, минава през Египет, Персия и Цариград. След дългия път го посрещаме подобаващо и народната селекция създава огромно разнообразие от сортове и още повече вкусни ястия. Село Куртово Конаре е едно от българските места, в които чушката е от огромно значение.
Тя е добре приета и в Турция включително и в един от най-интересните кулинарни райони - Югоизточен Анадол, където задочно ще ви заведем. С текст и снимки ще ви разкажем и за частица от Северна Албания - място, все още непознато за мнозина.
Ще обърнем внимание и на бирата, за която Магдалина Генова разказва в обширен материал, посветен на историята, стиловете и новото развитие на тази многолика напитка.
Десертите в този брой пък са с круши - ароматни, сладки, но и леко тръпчиви.
Къде може да намерите списание МЕНЮ
От този брой списание МЕНЮ вече се разпространява в цялата страна в обeктите на "Разпространение на печата" и Lafka.
Рецепти в брой 76:
Постни ястия:
Пълнени чушки със зеленчуково къри
Кускус с тиква
Булгур с гъби, праз и домати
Задушена целина в портокалов сок
Карфиол с таханов сос
Пълнени зелени чушки
Кашък салата
Безмесни ястия:
Пълнена питка с чушки и сирене
Пълнени чушки с ориз
Пълнени чушки със сирене
Салата от домати,нар и сумак
Пиде с ароматни подправки
Ястия с риба:
Салата с нахут, авокадо и риба тон
Средиземноморски доматен пай с артишок и аншоа
Ястия с месо:
Телешко с чушки в уок
Супа топчета с кисело мляко и джоджен
Пилешка супа с бадеми
Пълнени чушки с кайма
Пиле по гръцки
Хюнкяр беенди
Пълнен хляб
Десерти;
Чийзкейк с авокадо и лайм
Кюнефе
Сладкиш с круши и бадеми
Поширани круши
Чийзкейк с круши и малини
Кокосова торта с цветя
Шекер паре
И още:
Време за чушки
Модерни традиции
Супи ала турка
Българска кухня
Пълнени чушки
5 продукта
За блажни и постни дни
Бързи рецепти
Веган идеи по турски
Меню с приятели
Вкуснотеката на Ани Шакарян-Маринова
Световно меню
Югоизточен Анадол
Сезони
Османска кухня за късно лято
Неустоимо
Това е крушата
Меню навън
Ресторант Т & М
От натура
Куртово конаре - селото с големите капии и розовите домати
Меню надалеч
Албания, храна за душата
За храната отговорно
Тера Мадре Балкани 2014
Тенденции
Бира
Читателско меню