юни 2006
Невзрачното богатство - картофите
Меню за здраве
Сладкото ледено изкушение
Кой от нас не обича сладолед? С бисквити, с маскарпоне, кафе, капучино, карамел и ли класическите ванилия и шоколад. Лятото е сезонът на сладоледът.
Какво трябва да знаем, за да похапваме спокойно сладолед и да не се налага да спазваме после тежки диети? Откъде води началото си този прекрасен десерт? И защо всъщност обичаме сладоледа?...
Отговорите - в "МЕНЮ".
Модерни времена
Аспержите
Има храни, които само при споменаване на имената им, веднага навяват мисли за изтънчен вкус и сребърни прибори. Наред с черния хайвер и трюфелите, аспержите заемат достойно място в този благороден списък. Високата им цена освен на неповторимия вкус се дължи на някои особености в култивирането (специфични почви, задължителна ръчна беритба), но най-вече на краткия период на добива им. Няколкото щастливи седмици през май и юни могат да осмислят цялата година на ценителите, готови да посветят обядите, вечерите, а защо не и закуските си на финия зеленчук.
Научете как да ги обелете, сварите, подсушите и консумирате, както и какви са техните свойства.
Картофите
Подготовка, приготвяне, сервиране
Пържени, варени, пюрирани - винаги любими. Това са картофите - четвъртата по важност култура в световен мащаб след пшеницата, ориза и царевицата.
Ще научите любопитни факти за историята им, видовете, както и начините за приготвяне и сервиране.
Да си знаем правата
Храна в километри
Колко километра изминават плодовете и зеленчуците от полето до трапезата ни и как това влияе на глобалното затопляне?
Нужно ли е продуктите да изминават понякога хиляди километри, за да можем ние да ги консумираме в нетипичен за климатичните условия на страната сезон, да бъдат преработени или опаковани?
Има ли повод за притеснение и какво може да направи редовият потребител, за да се предотврати тази тенденция.