Начало За нас Реклама Контакти

Риба и морски дарове

  • Снимка за статия Превъплъщенията на шарана
    Превъплъщенията на шарана
    Шаранът е дракон. Поне такова е традиционното китайско вярване за една от най-често отглежданите риби в света. Той се пр...
  • Снимка за статия Стридите са древни, но модерни
    Стридите са древни, но модерни
    Някои храни са набедени за афродизиаци, а други просто носят това качество и то е признато още от древността. Стридите определено са от вторите. Дори името им е директно свързано със сексуалното вле...
  • Снимка за статия Ботарга
    Ботарга
    Средиземно море е първият морски басейн, около който се развива човешката цивилизация. Хилядолетните ни връзки с него са в основата на огромното му влияние върху храната по бреговете му....
  • Снимка за статия Какви са кулинарните тайни на калмарите
    Какви са кулинарните тайни на калмарите
    Всеки, който обича калмари вероятно е имал удоволствието да ги опита чудесно приготвени – крехки, със свеж аромат на море, с елегантно стегната, нежна консистенция – месо, което оставя чу...
  • Снимка за статия Лавракът се готви лесно и бързо
    Лавракът се готви лесно и бързо
    Не че си нямаме лавраци в Черно море, ама са толкова нарядко, че само някои рибари и техните близки от крайбрежието имат възможността да се радват на местния улов тази вкусна риба. За останалите трябваше да п...
  • Снимка за статия Миграцията на чироза
    Миграцията на чироза
    Думата „чироз“ идва от гръцки и означава „сушена скумрия“. Прочутата веяна сушена риба, традиционна за българското Черноморие се е правела предимно и най-вече от пролетна черномор...
  • Снимка за статия Калмарите
    Калмарите
    Науката е отредила калмарите да бъдат описвани в клас „главоноги мекотели”. Въпреки даденото им от учените съвсем точно наименование, векове наред на вретенообразните морски същества били припис...
  • Снимка за статия Тънкости на октопода
    Тънкости на октопода
    В кухнята, също както и в социална среда, октоподът се появява закономерно на определен етап от общественото развитие. У нас появата на октопода като социална ...
  • Снимка за статия Скумрията - най-синя от сините
    Скумрията - най-синя от сините
    Онези морски риби, които се считат за най-полезни като човешка храна, са известни като сини, или мазни риби. Те са богати на полиненаситени мазнини, част от които са и толкова ценните за нас оме...
  • Снимка за статия Рибата е още в морето. Дали?
    Рибата е още в морето. Дали?
    За зла участ на летовниците горещият сезон е най-беден по отношение на прясна черноморска риба. Всъщност през лятото, когато морето е топло и приятно за хората, рибата, живееща целогодишно край нашето...