септември 2013
Испания
Доматите, Симбиотична ферма
Испанска кухня няма. Или поне не може да бъде описана еднозначно. Всеки регион от иберийското кралство лесно може да се похвали с поне дузина ястия, които няма да опитате в друга част на страната. Затова каталунската, баската, галисийската, балеарската както и всяка една от останалите регионални кулинарни традиции заслужава свое собствено определение, книга или поне статия.
Списък на търговските обекти, където ще намерите списание "Меню".
В този испански брой на „Меню“ ви предлагаме кратко запознанство с каталунската храна, както и няколко типични рецепти от този край. Разказваме ви и за зелената Испания – северните провинции Галисия, Астурия и Кантабрия. Десертната ни рубрика „Неустоимо“ също е посветена на Испания и на сладкарските й постижения.
Въпреки че историята на храната в Испания е хилядолетна, един продукт я променя завинаги и непоправимо. Доматите пристигат на полуострова през 1523 година и трайно се намесват в местния списък с необходими продукти, а и в този на цяла Европа. Но колкото и да приемаме червения зеленчук за даденост, около него винаги има тайни, които се опитваме да разкрием в този брой.
Обръщайки поглед към България, ви представяме една ферма от все още непознат за страната ни вид. Чифлик Ливади в санданското село Дамяница е симбиотична или поликултурна ферма, в която живтоните и растенията се отглеждат според природните принципи и кръговрати.
Ето и рецептите в МЕНЮ 70:
Постни ястия
Гаспачо с печени чушки в ледена купа
Доматена яхния
Манастирска яхния
Безмесни ястия
Доматен пай
Пълнени домати с кускус
Тарта със смокини и домати
Салата от маруля,диня и сирене
Испанска тортиля
Ястия с риба
ълнени яйца с риба тон
Морски рибки по испански
Салпикон де марискос
Фидеуа от валенсия
Ескаливада
Треска по каталунски
Риба тон с полента и средиземноморски микс
Пълнен шаран плакия
Ястия с месо
Голяма сарма с ориз и пиле
Нахут с чорисо
Кюфтенца с грах и домати
Телешко в патладжани
Салата с домати,хамон и фета
Десерти
Сладки сармички
Крем брюле с мед и шафран
Средиземноморска лимонада
Сrema catalana
Пържено мляко
Рогчета от тортили с плодове
Каталунски бишкоти carquinyolis
Цветна торта с маргарити
И още:
Време за домати
Случайни доматени факти
Вещи в занаята
Ледена купа за гаспачо
Модерни традиции
Сарми за султани и изкусни гурмани
Бързи рецепти
5 продукта
Сезони
Меню с приятели
Оранжев обяд с Дани Райкова
Българска кухня
Постни яхнии
Световно меню
Каталуния в бъдеще и минало време
Неустоимо
Десерти южно от Пиренеите
Меню навън
Ресторант Bodega
От натура
Чифлик Ливади
Меню надалеч
Галисия, Астурия и Кантабрия