март 2014
Япония
Ориз, Булгур, Harmonica
Японската кухня, извън любимото на мнозина суши, може би е далечна за българските вкусове. Но с апетитните ястия в новия брой 73 на „Меню“, създадени от Ивелина Иванова, шеф-готвач на списанието, от Петър Михалчев, собственик на ресторант „Мияби“ и Георги Георгиев, шеф-готвач на „Хамачи“, странните японски съставки и техники ни стават близки и достъпни, а ритуалите и символите на храната – разбираеми и достойни за уважение. Рецептите от Страната на изгряващото слънце в този брой са напълно изпълними в домашни условия и дават едно приятно чувство за чистота и завършеност.
Изобщо чистота на вкусовете и чистота на продуктите е постоянна нишка в новия брой на „Меню“. Тя е характерна и за краля на варивата – ориза, чийто видове ви представяме и който присъства в доста от рецептите и дори в сладкишите, и за неговия достоен заместител – булгура, както и за био млякото Harmonica или за слънчевата храна на Тунис, с които запознаваме.
За финал ви поднасяме съблазнителна торта под формата на нежно цвете в красива саксия.
Рецептите в брой 73:
Постни ястия
Запечен пилаф от киноа с тиквички и маслини
Зеленчукови гьоза
Крем-супа от пащърнак и целина
Безмесни ястия
Черен ориз със зеленчуци в пакетче
Чеснов ориз
Оризови кюфтета
Ястия с риба
Ризото с праз и миди
Зони
Ишикари набе
Японски омлет с пушена риба
Писия в сос
Поки туна салата
Барамунди с гъби
Ястия с месо
Паеля със заек
Зърнен пилаф с кюфтенца
Ориз с пуешко филе и зеленчуци в азиатски стил
Пиле с орехов сос
Пиле терияки
Мусака с булгур
Десерти
Дайфуко мочи
Карамелизирани сладки картофи
Реване с булгур
Розови рогчета с ориз
Шоколадово суши
Торта-саксия с пролетни цветя
Тирамису с чай матча
И още:
време за ориз
За всяка манджа си има ориз
модерни традиции
Пилафи в нови одежди
световно меню Япония
Сакура в супата
сезони
На път към пролетта
бързи рецепти
Японско за нула време
на фокус
Булгурът е българин
неустоимо
Сладкиши за любими хора
от натура
Чисти звуци от Harmonica
тенденции
Кулинарни тенденции 2014
меню надалеч
Слънчевата храна на Тунис
читателско меню