Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 73
март 2014

Япония

Ориз, Булгур, Harmonica

Снимка за списание

Японската кухня, извън любимото на мнозина суши, може би е далечна за българските вкусове. Но с апетитните ястия в новия брой 73 на „Меню“, създадени от Ивелина Иванова, шеф-готвач на списанието, от Петър Михалчев, собственик на ресторант „Мияби“ и Георги Георгиев, шеф-готвач на „Хамачи“, странните японски съставки и техники ни стават близки и достъпни, а ритуалите и символите на храната – разбираеми и достойни за уважение. Рецептите от Страната на изгряващото слънце в този брой са напълно изпълними в домашни условия и дават едно приятно чувство за чистота и завършеност.

 

Изобщо чистота на вкусовете и чистота на продуктите е постоянна нишка в новия брой на „Меню“. Тя е характерна и за краля на варивата – ориза, чийто видове ви представяме и който присъства в доста от рецептите и дори в сладкишите, и за неговия достоен заместител – булгура, както и за био млякото Harmonica или за слънчевата храна на Тунис, с които запознаваме.

За финал ви поднасяме съблазнителна торта под формата на нежно цвете в красива саксия.

Рецептите в брой 73:

Постни ястия
Запечен пилаф от киноа с тиквички и маслини
Зеленчукови гьоза
Крем-супа от пащърнак и целина

Безмесни ястия
Черен ориз със зеленчуци в пакетче
Чеснов ориз
Оризови кюфтета

Ястия с риба
Ризото с праз и миди
Зони
Ишикари набе
Японски омлет с пушена риба
Писия в сос
Поки туна салата
Барамунди с гъби

Ястия с месо
Паеля със заек
Зърнен пилаф с кюфтенца
Ориз с пуешко филе и зеленчуци в азиатски стил
Пиле с орехов сос
Пиле терияки
Мусака с булгур

Десерти
Дайфуко мочи
Карамелизирани сладки картофи
Реване с булгур
Розови рогчета с ориз
Шоколадово суши
Торта-саксия с пролетни цветя
Тирамису с чай матча

И още:

време за ориз
За всяка манджа си има ориз 

модерни традиции
Пилафи в нови одежди

световно меню Япония
Сакура в супата

сезони
На път към пролетта

бързи рецепти
Японско за нула време

на фокус
Булгурът е българин

неустоимо
Сладкиши за любими хора

меню навън
Ресторант „Хамачи“

от натура
Чисти звуци от Harmonica

тенденции
Кулинарни тенденции 2014

меню надалеч
Слънчевата храна на Тунис

читателско меню