октомври 2010
Диви гъби
Петковден, Мексиканска кухня
За нашето списание този брой е 40-ти. Поверието гласи, че рожден ден с тази цифра не се празнува. Така че ви предлагаме просто още един брой, пълен с есенни благини и вкуснотии. За нас, този малък юбилей означава точно 40 пъти трепет и радост от срещите с необятните възможности на вкуса и вдъхновяващата фотография на храната. Дано и вас списанието ни да е непресъхващ извор на идеи и кулинарно вдъхновение.
Веселина Маринова,
главен редактор
Ето и рецептите в броя:
Ястия с месо
Задушено овнешко с ароматни питки
Пилешки пуканки
Рула „Капрезе“
Пилешки пай
Пиле с качамак
Пуйка със зелено моле
Безмесни ястия
Супа от диви гъби с ароматна пяна
Гювечета с горски гъби и тиква
Пай с пачи крак
Печен праз с вермут и сирене
Печен лимонов карфиол
Макарони на фурна със сос от сирене
Зеленчукова супа от Тоскана
Къри с карфиол и червена леща
Зеленчукова мусака
Оризови топки със сирене
Хрупкави гарнирани тортили
Супа от тиква
Пълнени чушки с орехов сос
Гъбен терин
Десерти
Печени бухти със сливи
Кокосов сладкиш
Лъвска торта
Пикантни кексчета с шоколад и тиква
Сладолед от тиква с бисквитки
Какво още в МЕНЮ 40:
Есента е благодатния сезон за манатарки и пачи крак и Людмил Хайдутов се понесе на крилете на аромата и вкуса им. А Ивелина Иванова сътвори перфектните рецепти за тези дарове от гората.
14 октомври - Петковден
Денят на света Петка е време за родови срещи, овче месо и пухкави питки.
Веселина Маринова разказва за изумително богатата кулинарна традиция на тази екзотична и древна страна, а Ивелина Иванова ви я представя в пет рецепти.
Как в домашни условия се правят безквасните тортили от бяло брашно, стъпка по стъпка показва Ивелина Иванова.
Защо тиквата се доближава до панацея, е въпросът, на който отговаря Веселина Маринова.