Постен бананов кекс с тахан, орехи и овесени ядки
Нежен, плътен и неочаквано хармоничен, този десерт е изцяло постен и няма нито захар, нито глутен. Нашият бананов кекс е напълно здравословен и може да се наслаждаваме на великолепния му вкус без грам угризения на съвестта.
СъставНеобходими продукти за
- 1 с. л. смелено ленено семе
- 3 с. л. горещо еспресо или гореща вода
- 1 ½ ч. ч. ситно нарязани фурми 300 г
- 200 мл бадемово мляко
- 1 банан, намачкан
- 120 мл сусамов тахан
- 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно от лимец или овесено брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. канела
- ½ ч. л. индийско орехче
- 1 щипка бахар
- ½ ч. ч. едро смелени орехи
- 1 банан за отгоре, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Лененото семе се залива с кафето или горещата вода и се оставя за минута.
- 2.
Фурмите се пасират грубо с млякото.
- 3.
Смесват се млякото, бананът, лененото семе и таханът.
- 4.
Смесват се всички останали сухи съставки. Сухите съставки се добавят към течните.
- 5.
Сместа се сипва във форма за кекс, застлана с хартия за печене.
- 6.
Поръсва се с орехи и кръгчета фурми, или разполовен банан, по желание и се пече за около 50 мин. във фурна загрята на 180° С.