Начало За нас Реклама Контакти

Постен бананов кекс с тахан, орехи и овесени ядки

Снимка за Постен бананов кекс с тахан, орехи и овесени ядки
70
Време за приготвяне: 70
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Нежен, плътен и неочаквано хармоничен, този десерт е изцяло постен и няма нито захар, нито глутен. Нашият бананов кекс е напълно здравословен и може да се наслаждаваме на великолепния му вкус без грам угризения на съвестта.  

СъставНеобходими продукти за

  1. 1 с. л. смелено ленено семе
  2. 3 с. л. горещо еспресо или гореща вода
  3. 1 ½ ч. ч. ситно нарязани фурми 300 г
  4. 200 мл бадемово мляко
  5. 1 банан, намачкан
  6. 120 мл сусамов тахан
  7. 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно от лимец или  овесено брашно
  8. 2 ч. л. бакпулвер
  9. 2 ч. л. сода бикарбонат
  10. 1 ч. л. канела
  11. ½ ч. л. индийско орехче
  12. 1 щипка бахар
  13. ½ ч. ч. едро смелени орехи
  14. 1 банан за отгоре, по желание

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лененото семе се залива с кафето или горещата вода и се оставя за минута.

  2. 2.

    Фурмите се пасират грубо с млякото.

  3. 3.

    Смесват се млякото, бананът, лененото семе и таханът.

  4. 4.

    Смесват се всички останали сухи съставки. Сухите съставки се добавят към течните.

  5. 5.

    Сместа се сипва във форма за кекс, застлана с хартия за печене.

  6. 6.

    Поръсва се с орехи и кръгчета фурми, или разполовен банан, по желание и се пече за около 50 мин. във фурна загрята на 180° С.

  7.  
Подходящи типове вина
Юни 2020
Още подобни рецепти
Коментари