юни 2012
Вишните
Хранителна банка, Персийска кухня
Виш-ни!
Обожавам ги. С аления си цвят и божествена сочна свежа плът те сякаш крещят да бъдат забелязани. Толкова са многолики, че са отлична отправна точка за висок полет на кулинарното въображение. Какво бихте казали за сьомга с вишни или патешко филе с вишнев сос? А за хрупкави кошнички с козе сирене, мащерка и вишни? Може би звучи като висш кулинарен пилотаж, но ако се осмелите да ги приготвите така, ще останете омагьосани от аристократичната им природа. А ако предпочитате сладкиши – опитайте свежо, разгромяващо жегите сорбе, към което освен свежите братовчеди на черешите можете да добавите и касис, ягоди, боровинки и ...узо! Или пък една свободна от калорични угризения торта, вдъхновена от класиката Шварцвалд в напълно веган версия. Всяка трохичка от този сладкиш можете да похапвате с абсолютно чиста съвест, защото е направена с растителни продукти, които носят на тялото ни само здраве и удоволствие.
А ако ви липсва екзотика и разнообразие в менюто, пробвайте нашите персийски рецепти - риба с пикантен пълнеж от чушки и тамаринд, сочни кюфтета с изненада в средата, традиционен пилаф и за десерт, разбира се, вездесъщата халва.
Ако всичко това само разпалва у вас желание за още кулинарни приключения, с броя на "Меню", който държите в ръцете си, можете да приготвите незабравима закуска с ретро орехови кифлички или чаровни палачинки, а също и вкусна бърза вечеря.
С пожелания за лятно кулинарно вдъхновение,
Ивелина Иванова, шеф-готвач
Тук е списъкът с търговските обекти, в които може да намерите списание "Меню".
Рецептите в МЕНЮ 58:
Постни ястия
Салата с киноа и френска леща
Лаваш
Пилаф с леща
Безмесни ястия
Вишневи хапки с крем-сирене
Гюзлеме с козе сирене, лапад и левурда
Бърза вечеря
Огретен от тиквички
Хрупкави зеленчукови тортички
Тарта със сирена
Ястия с риба
Сьомга с вишни
Калмари с доматен сос
Печена маринована риба
Мусака с риба тон
Печена бяла риба
Ястия с месо
Патешко филе с вишнев сос
Агнешки ушипци с ментови чушки
Заешко гръбче с фалафели от леща и конфитюр от червени чушки
Пиле пармиджана
Телешко джоланче с хрупкави пресни картофи
Оризово-грахови кюфтета с телешко
Тиквички с агнешка плънка и салата от репички
Десерти
Орехови кифлички
Тарталети с рикота и ягоди
Халва с шафран
Бадемови сладки
Ароматно сорбе
Тарт с червени горски плодове
Черешов чийзкейк
Веган торта „Шварцвалд“
Бадемово-рожкови бонбони с вишни
Какво още ще видите и прочетете в МЕНЮ 58:
Време за
Вишни
Модерни традиции
Александър Кънев - вкусни балкански импровизации
Меню с приятели
Always look at the tasty side of life с Диди Бунова
Световно меню
Персийска кухня
В близък план
Дискретният чар на палачинките
Вещи в занаята
Палачинки
Тенденции
Small Plates
Меню навън
Ресторантът на „Вишнева“
За виното
Bio вино
Порция здраве
Череши и вишни
От натура
Вечните породи на Влахи
За храната отговорно
Хранителна банка
ВкусНАистина
Вкусни и автентични Балкани
Посоки
Десет документални филма за храна