Pato Sampa
Ароматно патешко с пюре от сладки картофи и гранитура от киноа
Тази рецепта е интерпретация на ястие, създадено от Мартин Моралес – известен британски готвач от перуански произход, което е вдъхновено от планинската кухня на южноамериканската страна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патешки гърди
- 2 малки сладки картофа
- 50 мл пилешки бульон
- 100 г черна, червена и бяла киноа
- 1 с. л. зехтин
- сок от лайм на вкус
- 1 ч. ч. листни зеленчуци за гарниране
- сол и пипер на вкус
- за маринатата:
- 3 скилидки чесън, пресован
- 40 мл винен оцет
- 150 мл портокалов сок
- 120 г ахи панка паста (ají panca pasta)
- 2 с. л. билкова паста уакатай (huacatay)
- ½ ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. сол
- ахи панка паста:
- 6 сушени чушки панка или 1 сушена пушена чушка, 1 сушена леко люта чушка и 4 сушени сладки чушки
- билкова паста уакатай:
- 2 с. л. пресен кориандър
- 2 с. л. магданоз
- 2 с. л. мента
- 2 с. л. естрагон
- 40 мл червено вино
- 20 мл вода
- сол
Начин на приготвяне
- 1.
За ахи панка пастата всички чушки се накисват в гореща вода и след един час се отцеждат и се пасират.
- 2.
За билковата паста всички съставки се смесват и се пасират. Ако има нужда, се добавя още малко вода.
- 3.
Кожата на патешките гърди се нарязва на малки ромбчета, без да се прорязва месото. Всички съставки за маринатата се смесват и се заливат гърдите. Обтриват се добре и се оставят поне за 3 часа в хладилника.
- 4.
Сладките картофи се слагат в тавичка в загрята фурна на 200° С за 30-40 мин., докато омекнат. Още горещи се разрязват на две, изгребват се с лъжица и се намачкват на пюре със сол, пипер, сок от лайм и зехтин на вкус.
- 5.
Киноата се измива под течаща вода в цедка. Покрива се със студена вода и се оставя да се накисне за 4 часа. Отцежда се. Залива се с 200 мл вода, слага се малко сол и се слага да заври. Огънят се намалява, покрива се с капак и се готви 15 мин. Отстранява се от огъня и се оставя за още 5 мин. Отваря се и се охлажда.
- 6.
Патешките гърди се отцеждат от маринатата, подсушават се.
- 7.
Маринатата се слага на умерен огън да поври 2-3 мин. Смесва се с киноата.
- 8.
Гърдите се слагат в загрят тиган с малко зехтин за 6 мин. откъм кожата и още 2 мин. откъм месото. Преди сервиране се запичат за около 10 мин. във фурната на 200° С. Оставят се да починат.
- 9.
Пюрето от картофите се разпределя на дъното на 4 чинии, отгоре се подреждат гърдите, нарязани на филийки, отгоре се гарнират с киноата и зелените листа.