Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 60
септември 2012

Зеленчуци от градината

Тера Мадре Балкани 2012, Непалска кухня

Снимка за списание

 

Добре дошли в сезона на патладжаните! И на чушките, и на доматите! Краят на лятото е времето, в което у нас тези зеленчуци са най-изобилни, най-достъпни и най-вкусни. Тази година това е и времето, в което списание „Меню“ им посвещава своя нов брой. В него разказваме за еволюцията на патладжана, за проблемите на ферма за биологично производство на зеленчуци, както и за слабо познатата биохимия на тези култури.

 

В рубриката "Световно меню" Елица Константинова ще ви отведе в Непал, а пътуването ви ще е подкрепено от рецептите на шеф Гунджа Чокхал. Той е роден в далечната страна, но вече повече от десетилетие приготвя великолепни традиционни ястия от тази част на света у нас. В новия брой на „Меню“ ви представяме и статия за прословутите швейцарски сирена от Дани Райкова, поучителен анализ на Марина Караконова за българското битие на ресторантската салата и погледа на Магдалина Генова върху една продължителна кулинарна тенденция по време на криза –comfort food.

През месец юли в София се проведе едно изключително важно събитие. Тера Мадре Балкани 2012 е форум, организиран от движението Slow Food, за който ще разберете повече в материала на Веселина Маринова и от интервюто й с Карло Петрини, един от основателите на движението.

Разбира се, и в този брой на „Меню“ шеф Ивелина Иванова ви поднася многобройни вкусни изненади като забележителни ястия от любими детски приказки, ароматни десерти с летни плодове и много други авторски рецепти.


Тук е списъкът с търговските обекти, в които може да намерите списание "Меню".

 

Ето и рецептите, които ще намерите в новия брой на "Меню":

Постни ястия
Житна салата с домати
Веган шишчета с ориенталски сос
Елдени крекери с ядкова майонеза
Дал по непалски
Патладжан с моцарела,босилек и доматен сос

Безмесни ястия
Салата с патладжани
Печени патладжани с доматен сос
Щрудел с патладжани
Лешникова супа
Гъбена каша
Банички с крем-сирене и сушени домати
Просо с маслини
Зеленчукови рози
Зеленчуци хангама
Непалски нан

Ястия с риба
Риба къри и ориз със слънчогледови семки
Печена риба с копърово масло и пресни картофи

Ястия с месо
Яребици със сос от боровинки и пюре с целина
Чушки със зеле,ориз и моркови
Купички от патладжани с чушки и царевица
Момо
Агнешко с доматен сос
Пилешко „Катманду“
Агнешки джолан със задушен спанак и ориз
Пиле в римски сос

Десерти
Веган лимонови мъфини
Лимонада с диня
Домашни лимонени бисквити
Малиново-ментов чийзкейк в чаша
Прасковен сладкиш с кокосова коричка
Тарта с къпини
Къщичката на Хензел и Гретел

И още:

Време за патладжани
Моравият пътешествениk

Вещи в занаята
Домати конкасе

Модерни традиции
Приказни ястия

Меню с приятели
Пикник с цвят на канела

Световно меню
Кулинарно поклонение в Непал

Посоки
Салатата. Mission: impossible

Меню навън
Градините на архитекта

Порция здраве
Алкалоиди в зеленчуците

ВкусНАистина
Тера Мадре Балкани 2012
Интервю с Карло Петрини

От натура
Биозеленчуци Топалови

Меню надалеч
Швейцарски приказки за сирената

Тенденции
Спокойствие на хапки

Справки
Софийски пекарни

Читателско меню
Вкусна история
Фотозагадка