ноември 2012
Кореноплодни
Турска кухня, Емил Минев
Вкусът на земята и есента
Новият брой 62 на "Меню" пренася цветовете, вкусовете и миризмите на есенната земя и подземните храни върху страниците на списанието. Землист вкус и аромат имат толкова много кореноплодни зеленчуци - цвекло, алабаш, морков, картоф, ряпа, пащърнак, целина, гулия, земна ябълка. Ще научите тайните им и ще усетите характера им с рецептите, приготвени от Ивелина Иванова, шеф-готвач на списанието и от кулинарния магьосник Емил Минев, световно признат готвач на България.
Ноемврийското "Меню" събира още сезонни благини, представени в интересни статии и приготвени от готвачи факири и приятели талантливи кулинари. Никулден скоро ще почука на вратата, така че рибните идеи също са в изобилие. Но дотогава има време за благодарност - и преди, и след Деня на благодарността, за който ще откриете примамливи сладкиши с тиква.
Заповядайте през ноември с "Меню" на вкусни разходки из Турция и нейната необятна кухня, из Източните Родопи и "Дивата ферма", по бреговете на Нова Англия. Запознайте се с вкусния пловдивски ресторант "Сол и пипер" и с модерните бургери.
И нека запазим есенната благодарност към земята и спомена от мириса на печени чушки през цялата година.
Ето и списък на търговските обекти, където ще намерите списание "Меню".
"Меню" 62 Ноември съдържа:
Безмесни ястия
Тиганички от пащърнак с медена горчица
Огретен от ряпа
Салата от разноцветни репи с топено сирене и майонеза
Студена супа от цвекло и малини с прясно биволско сирене
Пащърнак с моркови и праз лук
Печени кореноплодни по британски с млечен сос
Солена тиквена баница
Супа от червена леща
Земни ябълки на тиган с хрупкава салвия
Ястия с риба
Гювечета с риба
Лингуини с винен карфиол и каперси
Бургер със сьомга и азиатско сло
Шаран с кисело зеле,праз и гъби
Рибени кюфтенца
Вързана риба
Ястия с месо
Пълнен алабаш
Балсамови кюфтенца
Пълнени питки с карфиол и броколи
Чий кьофте
Патладжан кебап
Гъши дроб със зелена смокиня и марсала
Филе от токачка със сладко-кисел сос, кускус и леща с аромат на трюфел
Шкембе чорба
Десерти
Десерт с крем от кестени
Кюнефе
Сютляч
Тиквен крем с шоколад и меден крокан
Канелени охлювчета с тиква
Пай с тиква и круши
Есенно шоколадово руло
Шоколад с малини и коняк
И още:
Време за кореноплоди
Близо до земята
Модерни традиции
Емил Минев: на крачка отвъд мечтите
Световно меню
Из необятната турска кухня
Турски традиции в „Тюркоаз“
Вещи в занаята
Захарно тесто
В близък план
Земна ябълка
Порция здраве
Пестициди и нитрати - полезни или вредни?
От натура
Бягство в „Дивата ферма“
Меню навън
„Сол и пипер“ под тепетата
Меню надалеч
От Бостън до Нюпорт
Тенденции
Новите бургери