април 2012
Вкусен Великден
Зелени салати, Козунак, Тайландска кухня
Уважаеми читатели,
Един човешки живот е сбор от много важни компоненти – духовни, душевни, физически и материални. Всеки от нас определя своите приоритети. Няма да ви убеждавам, че храната е най-важното нещо, не. Но сме с нея всеки божи ден, нормално по три пъти дневно дори. Наш е изборът: дали ще поемем машинално закуската си или тя ще е едно радостно удоволствие за начало на деня ни; дали обядът ще е нервно поглъщане на сандвич в крачка по улицата или спокойно и ведро преживяване с колеги над свежа салата и майсторски приготвена супа; дали вечерята ще е хапване на две на три - кой когато е гладен, или приятно и вкусно общуване с близки хора.
Стремежът ни ще бъде на страниците на „Меню” все така да ви помагаме с идеи как да приготвяте вкусна и интересна храна и да доставяте радост на хората около вас и на себе си.
От всеки от нас зависи какво да сложи в чинията си. Наше е решението дали да ядем пластмасови домати или да посягаме към този плодо-зеленчук само в сезона. Не казвам, че изборът е лесен – напротив, цените на качествената храна често са непосилни, а и безспорно чисти и вкусни продукти трудно се намират. Все пак ги има. Смислен е дори самият стремеж към по-добрата храна. Често хората на село, които отглеждат градински зеленчуци и плодове или правят сирене от млякото на добре гледани животни, не разбират стойността на тази храна, докато някои граждани я оценяват като деликатес и дават мило и драго подобни продукти да са им достъпни всеки ден.
Част от мисията ни е да ви запознаваме с производители на чисти и качествени храни, както и с местата, където се предлагат.
Един човешки живот не стига, за да опознаем цялата световна съкровищница от кулинарни съставки, готварски техники, класически ястия, типични вкусове. Но всяко откритие в кухнята или в ресторанта е лично богатство и дава нови хоризонти в ежедневната наслада от храната. Няма двама души с еднакви предпочитания, няма две ястия с еднакъв вкус, няма и две области с еднаква кухня. Точно това е великолепното в света на храната – неговото многообразие и разноликост.
Надявам се, че ще ви е полезно и интересно да изследваме заедно, чрез страниците на новото ни, пораснало „Меню” този неизбродим свят на храната!
Веселина Маринова
Прелистете новото МЕНЮ 56:
Пролетна салата
Паста с тиквички и маслини
Салата с киноа, спанак и карамелизирани лук и моркови
Картофен гратен с кокосово мляко
Студена крем супа от зелена салата
Маруля на грил с песто от сушени домати
Великденско руло
Таратор от маруля и репички
Коприва с ориз на фурна
Картофи със спанак на фурна
Пролетно минестроне с ръчна паста
Ориз с яйца, зеленчуци и хрупкав лук
Пушена пъстърва със зеленчуци
Люто-кисела супа
Агнешко в салата
Пълнена агнешка плешка в гърне
Дроб сарма с булгур
Телешко в тай стил
Сармички от тиквички и пилешко
Салата с помело, скариди и пиле
Патешка саздърма
Патешко бутче конфи с картофи соте
Веган петифури
Шоколадов пудинг с банани
Козунак
Великденски сладки
Сладка спаначена поляна
Великденско меню на Ивелина Иванова
Стъкло, дърво и порцелан
Великденски яйца с естествени бои
На вечеря с Йоана от блога "Кулинарно - в кухнята с Йоана"
Тайланд
О времена, о имена!
L’Etranger
Съчетаването на храна и вино - брак по вкус и аромат
За бавната храна и плодовете на земята
Млякото
Малка ферма в Елата
Наследство, традиции, храна
На кого е кашкавалът