Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 56
април 2012

Вкусен Великден

Зелени салати, Козунак, Тайландска кухня

Снимка за списание

Уважаеми читатели,

Един човешки живот е сбор от много важни компоненти – духовни, душевни, физически и материални. Всеки от нас определя своите приоритети. Няма да ви убеждавам, че храната е най-важното нещо, не. Но сме с нея всеки божи ден, нормално по три пъти дневно дори. Наш е изборът: дали ще поемем машинално закуската си или тя ще е едно радостно удоволствие за начало на деня ни; дали обядът ще е нервно поглъщане на сандвич в крачка по улицата или спокойно и ведро преживяване с колеги над свежа салата и майсторски приготвена супа; дали вечерята ще е хапване на две на три - кой когато е гладен, или приятно и вкусно общуване с близки хора.

Стремежът ни ще бъде на страниците на „Меню” все така да ви помагаме с идеи как да приготвяте вкусна и интересна храна и да доставяте радост на хората около вас и на себе си.

От всеки от нас зависи какво да сложи в чинията си. Наше е решението дали да ядем пластмасови домати или да посягаме към този плодо-зеленчук само в сезона. Не казвам, че изборът е лесен – напротив, цените на качествената храна често са непосилни, а и безспорно чисти и вкусни продукти трудно се намират. Все пак ги има. Смислен е дори самият стремеж към по-добрата храна. Често хората на село, които отглеждат градински зеленчуци и плодове или правят сирене от млякото на добре гледани животни, не разбират стойността на тази храна, докато някои граждани я оценяват като деликатес и дават мило и драго подобни продукти да са им достъпни всеки ден.

Част от мисията ни е да ви запознаваме с производители на чисти и качествени храни, както и с местата, където се предлагат.

Един човешки живот не стига, за да опознаем цялата световна съкровищница от кулинарни съставки, готварски техники, класически ястия, типични вкусове. Но всяко откритие в кухнята или в ресторанта е лично богатство и дава нови хоризонти в ежедневната наслада от храната. Няма двама души с еднакви предпочитания, няма две ястия с еднакъв вкус, няма и две области с еднаква кухня. Точно това е великолепното в света на храната – неговото многообразие и разноликост.

Надявам се, че ще ви е полезно и интересно да изследваме заедно, чрез страниците на новото ни, пораснало „Меню” този неизбродим свят на храната!

Веселина Маринова

 

Прелистете новото МЕНЮ 56:

 
Ето рецептите, които ще намерите в този брой на списанието:
 
Постни ястия
Пролетна салата
Паста с тиквички и маслини
Салата с киноа, спанак и карамелизирани лук и моркови
Картофен гратен с кокосово мляко
 
Безмесни ястия
Студена крем супа от зелена салата
Маруля на грил с песто от сушени домати
Великденско руло
Таратор от маруля и репички
Коприва с ориз на фурна
Картофи със спанак на фурна
Пролетно минестроне с ръчна паста
Ориз с яйца, зеленчуци и хрупкав лук
 
Ястия с риба
Пушена пъстърва със зеленчуци
Люто-кисела супа
 
Ястия с месо
Агнешко в салата
Пълнена агнешка плешка в гърне
Дроб сарма с булгур
Телешко в тай стил
Сармички от тиквички и пилешко
Салата с помело, скариди и пиле
Патешка саздърма
Патешко бутче конфи с картофи соте
 
Десерти
Веган петифури
Шоколадов пудинг с банани
Козунак
Великденски сладки
Сладка спаначена поляна
 
Какво още ще видите и прочетете в МЕНЮ 56:
 
Време за
Зелени салати
 
Модерни традиции
Великденско меню на Ивелина Иванова
На пазар
Стъкло, дърво и порцелан
Вещи в занаята
Великденски яйца с естествени бои
Меню с приятели
На вечеря с Йоана от блога "Кулинарно - в кухнята с Йоана"
Световно меню
Тайланд
 
Посоки
О времена, о имена!
Меню навън
L’Etranger
 
За виното
Съчетаването на храна и вино - брак по вкус и аромат
 
ВкусНАистина
За бавната храна и плодовете на земята
 
Порция здраве
Млякото
 
От натура
Малка ферма в Елата
 
Тенденции
Наследство, традиции, храна
 
В близък план
На кого е кашкавалът
 
Читателско меню с конкурси и игри