юли 2011
Черни миди
Авокадо, Парти в чаша, Сладолед
„Лятно време е и животът е лесен” пее големият Луис Армстронг. Не знам дали е лесен, но може да бъде истински вълнуващ откъм апетитни авантюри. Природата се раздава на хората безрезервно и понеже е пълна с неоткрити възможности, това е удачно време да разширим кръгозора на вкуса си. Само помислете един доскоро странен плод като авокадото колко възможности ни дава с неутралния си вкус и плътна свежо-маслена текстура. Или сладоледа – при него съчетания са безгранични. Сладоледите с вкус на зелен чай, раци или балсамов оцет вече са открити, но винаги ни чакат още неизмислени комбинации.
Пак през лятото на морския бряг ми минават и такива мисли: всички морета на земята са свързани и така в една единствена мида се съдържа частица от целия световен океан, а той е по-древен от сушата. Дори само заради това си струва да приготвим и опитаме миди със специално внимание и грижа.
Весело и вкусно лято!
Веселина Маринова,
главен редактор на списание "Меню"
Ето и рецептите, които ще намерите в новото "Меню" 49:
Безмесни ястия
Студена зелена супа
Спагети с патладжани, домати и маслини
Печена супа с лук и доматчета с царевични палачинки
Шопска салата
Крем от синьо сирене и сушени плодове
Ястия с риба
Крем супа с миди
Сочни печени миди
Миди с ориз
Разхлаждаща салата
Мидена салата в мрежа
Пълнени картофи с миди
Пушена сьомга с водка
Калмари с екзотични подправки
Ястия с месо
Пилешко с патладжан и козе сирене
Пиперада
Пилешки крилца със зелен фасул
Огретен от патладжани
Пиле якитори
Лесни канелони с кайма
Мус от шунка и хрупкаво прошуто
Десерти
Леден шоколадов мус от авокадо и банани
Мъфини с ягоди и лайм
Цветна панакота
Сладоледени сандвичи
Ледени близалки
Торта Голяма плодова целувка
И още:
Черни миди от Черно море
За авокадото, като алтернатива
Вкусно парти в чаша
Сладки ледени страсти
Как се правят бишкоти
Кулинарен конкурс и фотозагадка