март 2011
Зелен грах
Сирни Заговезни, Парти за свети Патрик, Десерти с какаов крем
Скъпи читатели,
Според българския народен календар месец март е на границата между смъртта и живота. Пролетта взима сили от отминаващата зима и бавно се отправя към своя край, за да даде началото на зелените дни. В древни времена този непрекъснат цикъл е олицетворен от веселите и до днес мартеници с преплетени червени и бели конци, символизиращи съответно раждането и края на живота.
Прекалено важно е за хората това повратно време, за да остане то без празници и без трапези. И макар Баба Марта да не изисква специална гощавка, на Сирница, която бележи началото на дългия Великденски пост, ритуалната храна е била задължителна. С течение на времето към сиренето и рибата в този неделен ден се присъединява и халвата с нейната ориенталска сладост. Привидно еднообразното лакомство е изминало дълъг път до нашите земи, но лесно се е превърнало в един от българските кулинарни символи.
В мартенския брой на „Меню” ще се запознаете и с още едно пътуване, това на ирландския светец Патрик, чиято кончина е повод за невъздържано почитане от поне 80 милиона човека по целия свят.
Но доброто настроение не е нужно да е обвързано с календара. Едно хубаво ястие е достатъчно да отключи приятни спомени, както се случва с мен, когато попадна на добре приготвен, пресен грах или пък на умопомрачително вкусен какаов десерт. Няколко подобни предложения ще намерите и в „Меню” 45 и съм сигурен, че те са достатъчно добри, за да ги запазите в сетивната си памет и да се възползвате от тях при нужда.
Людмил Хайдутов
редактор, списание "Меню"
Избрано от "Меню" 45:
А ето и рецептите, които ще намерите в този брой на списанието:
Безмесни ястия
Пролетна салата с грах
Баница – пънчета с ориз и сирене
Зеленчукова крем супа със сирене
Азиатски ориз с яйца и зеленчуци
Супа от грах и маруля
Зеленчуково руло
Кисело зеле с праз, маслини и орехи
Пикантни медени ядки
Содена питка с уиски
Ястия с риба
Скумрия със сос от маслини
Мусака с риба и целина
Ястия с месо
Калмари с грахова плънка
Пълнено пилешко филе с грахово пюре и мента
Пилаф с кюфтенца
Поширано пиле с орехов сос
Мини овчарски пай
Зелени еклери
Десерти
Халва
Зелен пай от лайм
Бананови мъфинис пикантна шоколадова плънка
Шоколадов мус с малини и ментов чипс
Мартенска торта
Черен диамант
Щрудел
Бадемов чийзкейк
И още:
Истории, спомени и ястия с грах
Модерни традиции за Сирни Заговезни
Социалната история на халвата
Ирландско и зелено парти за деня на свети Патрик
Меню, блога Marmottes et chocolate и Мира