март 2013
Индия
Постни и вегетариански рецепти
В средата на март започва големият Великденски пост. Ние, от „Меню“, сме далече от идеята, че този период на физическо и духовно пречистване се почита от много хора, но пък сме на мнение, че разнообразната храна е важна за всеки. Затова посветихме новия брой 65 на вегетарианските и постните гозби. А също така и на Индия - страната, която традиционно е свързана с безмесната кухня.
Предлагаме ви новаторски и класически постни рецепти за сладкиши, за ястия с нахут и за съвременни интерпретации на популярни български гозби. Ще ви запознаем с двама готвачи от Индия, които сготвиха за вас традиционни ястия от неописуемо красивия щат Керала и индийска фюжън храна. Ще ви представим и Юри Ковачев, който от години е поел мисията да запознае българите с древните правила на храненето според индийското медицинско учение аюрведа. Заедно ще посетим фестивала на смилянския фасул в известното родопско село, както и Розовия град Джайпур в индийския щат Раджастан. А за тези, които са решили да спазват поста, нашият лекар – специалист по хранене е подготвил полезни съвети за това време на промяна.
Ето и списък на търговските обекти, където ще намерите списание "Меню".
Рецептите в МЕНЮ 65:
Постни ястия
Нахут с леща, ориз и карамелизиран лук
Руло от нахут
Пълнени гъби с боб,смокини и печени чушки
Киноа с коприва, зелен лук и маслини
Баница с къри леща
Супа от червен боб и паста
Веган тарта
Къри картофки с броколи и гъби
Лучени вада с магданозено чатни
Салата от манго и нар
Безмесни ястия
Фалафели
Ориз с кашу и стафиди
Къри от тиквички с кашу и панир
Лазаня с рикота и праз
Огретен от червено цвекло
Зафрани панир тика
Ястия с риба и месо
Минитортили с праз и скариди
Патешко къри и пури
Тандури пиле с джинджър сос и басмати
Десерти
Семия паясам
Желирани кайсиеви бонбони
Палачинкова торта
Постен тофи ябълков сладкиш
Шоколадова торта „Чиста съвест“
И още:
Време за нахут
Модерни традиции
Съвременни версии на класически български ястия
Меню с приятели
Аюрведа с Юрий Ковачев
Световно меню
Из лагуните в Керала
Талантливият готвач от Алапуя
Неустоимо
Постни десерти
Посоки
Филмови храни в Берлин
Меню навън
Скритият ресторант „Шафран“
В близък план
Piper
От натура
Смилянска история, събрана в бобено зърно
Порция здраве
Постите
Меню надалеч
На гости в розовия град Джайпур