ноември 2013
Comfort Food
Любими десерти, Cheese 2013
“Храна, която е приятна, защото е приготвена по прост или традиционен начин и напомня за дома, семейството или приятелите.“: така Webster – американския речник на английския език, описва Comfort food, темата на новия брой 71 на „Меню“. Определението е допълнено с пример за използване на фразата, който включва пържено пиле и говеждо задушено. Но в Меню 71 няма да намерите рецепти за тези ястия. Защото в България comfort food са пържените кюфтета, мусаката и крем карамелът. А също мекиците, локумките и пълнените чушки. И пилето с ориз. На точно тези домашни ястия, които с всяка хапка ни връщат в чудесните детски години, е посветен и новият брой.
Пътуването назад във времето продължава с надежда за бъдещето към отлежалия родопски кашкавал на Сариев и хилядите разновидности на сирената, които от край време се правят по света и на всеки две години се събират от Slow Food в пиемонтийското градче Бра. А нашите приятели, Магдалина Генова и Татяна Михова, ни запознават съответно с кулинарните читателски клубове и с впечатляващи ястия с ябълки и френски стил.
Рецепти в брой 71:
Постни ястия
Пълнени чушки с киноа и тиква
Постен чомлек
Кьопоолу на жар
Безмесни ястия
Пълнени чушки с ориз и песто на фурна
Картофени кюфтета
Запечени гъби
Каша със сирене
Салата с ябълки, ряпа и козе сирене
Баница с праз и сирене
Люто шмеркезе в печена чушка
Сирене талагани на скара
Ястия с месо
Пиле с ориз
Пиле лютика
Печено пиле с бира и хрупкави пикантни пържени картофи
Пържени кюфтета
Свинска кавърма
Печени кюфтета с праз
Пълнени ябълки с патешко и патладжан
Пълнени чушки с месо
Кюфтета на скара
Ребра на скара
Мусака
Десерти
Флонярд с ябълки и круши
Локумки
Млечна баница
Мекици
Грис халва
Реване
Сладък шоколадов салам
Течен шоколад
Крем карамел
Бисквитена торта с крем ванилия
И още:
Време за пиле
Модерни традиции Чушки, пълнени по-така Бързи рецепти Чевръсто и уютно
5 продукта
Сезони Между есента и зимата
Меню с приятели Френски ябълки с Тики
Българска кухня
Закуска за шампиони Домашни утрини
Неустоимо Сладкият вкус на детството
Меню навън СкараБар
От натура Стефан Сариев: по следите на родопския кашкавал
Тенденции Четене и готвене
За храната отговорно Cheese 2013,