февруари 2010
Кестените
Трифон Зарезан, Карибско парти, Десерти за свети Валентин
С новия 33-ти брой на "Меню" ще ви отведем да закусите в Тунис, а по-късно и до Франция, за да се запознаете с изключителното сирене бри. Ще ви разходим и из кестеновите гори на Европа, където ще разберем, че лъскавите плодове са обвързани не само с печената пуйка, а в тропическите плантации ще разкрием непознати и чудати приложения на бананите.
Независимо дали става дума за весели истории за Трифон Зарезан по линията Карабунар – Банско – Виена или пък за радостно парти сред екзотичния шемет на карибския кулинарен фюжън, всичко в един момент се свежда до любовта и отговорността. И ако любовта може да се изкаже и чрез някой от елегантните десерти, които сме посветили на деня на свети Валентин, то социалната отговорност на всеки от нас изисква промяна на навиците. Една от най-лесните е да се интересуваме повече от избора ни на храна. Чрез феър трейд продуктите ние проявяваме загриженост за благополучието на много хора, както и за проблемите на околната среда.
Кестените
Хлябът на гората
Откъде идват кестените, как са се готвили в миналото и какви ястия се приготвят сега от тях ще разберете от статията на Веселина Маринова.
Fair trade
Играйте честно!
Какво е fair trade и как помага за устойчивото развитие ще разберете в рубриката "Въпрос на избор".
Бри
С вкус на диви гъби и печен лешник
Близък поглед към едно от най-известните френски сирена
Бананите
и техният скрит живот
Людмил Хайдутов пътува из тропиците и разкрива някои тайни на популярните плодове.
Какво да правим с кокосовите орехи?
Как да се справите с "твърдоглавците" в няколко стъпки ще научите от Ивелина Иванова.
Трифон Зарезан
от Карабунар до Виена
Василена Чонова-Тасева разказва весели истории за празника оттук до Австрия.