Начало За нас Реклама Контакти

Свинско бонфиле с нар и орехи

Снимка за Свинско бонфиле с нар и орехи
50
Време за приготвяне: 50
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Доброто свинско бонфиле има незаменима нежност, дълбочина и прелъстителност на вкуса. Това ястие му отрежда главната роля, но "поддържащите" елементи са онези, които правят рецептата неповторима. Изобщо не е сложно за приготвяне и не отнема много време.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за месото:
  • 800 г свинско бонфиле
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. пушена малдонска сол
  • 1 ч. л. едро счукан пипер меланж
  • 50 г шамфъстък, едро смелен
  • 1 с. л. меласа от нар
  •  
  • за гарниране:
  • 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. ч. орехи, нарязани
  • ½ ч. л. пипер меланж
  • 1 ч. л. листа от мащерка
  • ½ ч. л. пушена чушка, натрошена
  • ½ нар, почистен от ципите и кората
  •  сол на вкус
  •  зърна нар, меласа от нар и зелен лук за гарниране
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    За гарнитурата в загретия зехтин се слага лукът и се разбърква на умерен огън, докато започне да се зачервява и карамелизира. Слагат се орехите и се разбърква още 2-3 мин. Подправя се със сол, пипер, мащерка и пушена чушка. Отново се разбърква. Слагат се зърната от нар и пак се разбърква. Отстранява се от огъня и се оставя на топло.

  • 2.

    Филето се нарязва на 4 парчета. Всяко се поръсва със сол и се овалва в пипера.

  • 3.

    В загрят тиган се слага зехтинът и се поставят парчетата филе. Запечатват се добре от всички страни. Тиганът се затваря с капак и се оставя за 2 мин. на умерен огън. Филетата се обръщат и се задушават още 2 мин.

  • 4.

    В тигана се слага меласата от нар и филетата се глазират с нея, като се обръщат няколко пъти.

  • 5.

    Глазираното месо се овалва в шамфъстъка и се оставя на топло да почине 2 мин.

  • 6.

    Филетата се срязват под ъгъл на две или три, поставят се в затоплена чиния и се гарнират с орехите и зърната нар. Ястието се украсява с меласа от нар, зелен лук и още свежи зърна нар.
     

Подходящи типове вина
Февр. 2020
Още подобни рецепти
Коментари