Свинско бонфиле с нар и орехи
Доброто свинско бонфиле има незаменима нежност, дълбочина и прелъстителност на вкуса. Това ястие му отрежда главната роля, но "поддържащите" елементи са онези, които правят рецептата неповторима. Изобщо не е сложно за приготвяне и не отнема много време.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за месото:
- 800 г свинско бонфиле
- 1 с. л. зехтин
- 1 ч. л. пушена малдонска сол
- 1 ч. л. едро счукан пипер меланж
- 50 г шамфъстък, едро смелен
- 1 с. л. меласа от нар
- за гарниране:
- 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. орехи, нарязани
- ½ ч. л. пипер меланж
- 1 ч. л. листа от мащерка
- ½ ч. л. пушена чушка, натрошена
- ½ нар, почистен от ципите и кората
- сол на вкус
-
зърна нар, меласа от нар и зелен лук за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
За гарнитурата в загретия зехтин се слага лукът и се разбърква на умерен огън, докато започне да се зачервява и карамелизира. Слагат се орехите и се разбърква още 2-3 мин. Подправя се със сол, пипер, мащерка и пушена чушка. Отново се разбърква. Слагат се зърната от нар и пак се разбърква. Отстранява се от огъня и се оставя на топло.
- 2.
Филето се нарязва на 4 парчета. Всяко се поръсва със сол и се овалва в пипера.
- 3.
В загрят тиган се слага зехтинът и се поставят парчетата филе. Запечатват се добре от всички страни. Тиганът се затваря с капак и се оставя за 2 мин. на умерен огън. Филетата се обръщат и се задушават още 2 мин.
- 4.
В тигана се слага меласата от нар и филетата се глазират с нея, като се обръщат няколко пъти.
- 5.
Глазираното месо се овалва в шамфъстъка и се оставя на топло да почине 2 мин.
- 6.
Филетата се срязват под ъгъл на две или три, поставят се в затоплена чиния и се гарнират с орехите и зърната нар. Ястието се украсява с меласа от нар, зелен лук и още свежи зърна нар.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия