Начало За нас Реклама Контакти
Списание
Списание
Брой 48
юни 2011

Зелен фасул

Индонезийска кухня, Пангасиус

Снимка за списание

Древната нужда на хората от присъствието на мистични сили, направляващи всяко нещо на този свят, макар и поприкрита от техническия прогрес, общественото развитие и разума, все още ни прави по-духовни, по-емоционални и в крайна сметка по-добри.
Храната открай време е пълноценна изява на връзката ни с другите светове. Тя става част от нас, като увлича тънките енергийни нишки, преминаващи през всеки от ингредиентите, дошли от земята, водата и въздуха.
Не случайно в Индонезия милиони дарове под формата или с идеята за храна се отправят всекидневно към боговете. А в най-късата нощ, тази преди Еньовден, у нас се берат чудодейни билки - много от тях могат да дарят аромата си на вкусни ястия.
Трансформацията е един от основните похвати в готвенето, но също и лелеяна цел на магията. Така че съчетайте своите кулинарни умения, интуиция и сетивност и с малка помощ от нас се впуснете във вълшебния свят на добрата храна.

Людмил Хайдутов

редактор

 

Ето и рецептите, които ще намерите в новото Меню 48: 

Безмесни ястия

Темпура от зелен фасул

Вегетарианска паеля

Оризова салата с билки

Хрупкави бисквитки със салвия

Крем супа от аспержи

Паста със спанак и козе сирене

Пухкав омлет

Кюфтета от тиквички на пара със зелен сос

Фритата със спанак, пресен лук и тиквички

Терoнг баладо - патладжани с чили сос

Ястия с риба

Салата със зелен фасул и мариновани рибки

Рибно филе в кора

Хрупкав пангасиус на фурна

Рибена супа със зеленчуци

Супа с едри скариди

Римски сос за риба на скара

Ястия с месо

Пиле с песто в кора

Гювечета с пиле и пресни картофи

Сото аям - пилешка супа с нудъли

Ренданг - телешко къри с кокосово мляко

Десерти

Бананов сладкиш

Бандрек - джинджифилов чай

Ягодова торта

Панакота с кисело мляко, мед и ягоди

Черешов сладкиш

Шоколадово-бананова морска торта

Млечно желе с ягоди и киви

 

И още:

Време е за зелен фасул

Билкови рецепти за Еньовден

Какво е пангасиус?

Индонезийска кухня

Десерти с червени плодове

Морска торта

Кулинарен конкурс и фотозагадка