юни 2011
Зелен фасул
Индонезийска кухня, Пангасиус
Древната нужда на хората от присъствието на мистични сили, направляващи всяко нещо на този свят, макар и поприкрита от техническия прогрес, общественото развитие и разума, все още ни прави по-духовни, по-емоционални и в крайна сметка по-добри.
Храната открай време е пълноценна изява на връзката ни с другите светове. Тя става част от нас, като увлича тънките енергийни нишки, преминаващи през всеки от ингредиентите, дошли от земята, водата и въздуха.
Не случайно в Индонезия милиони дарове под формата или с идеята за храна се отправят всекидневно към боговете. А в най-късата нощ, тази преди Еньовден, у нас се берат чудодейни билки - много от тях могат да дарят аромата си на вкусни ястия.
Трансформацията е един от основните похвати в готвенето, но също и лелеяна цел на магията. Така че съчетайте своите кулинарни умения, интуиция и сетивност и с малка помощ от нас се впуснете във вълшебния свят на добрата храна.
Людмил Хайдутов
редактор
Ето и рецептите, които ще намерите в новото Меню 48:
Безмесни ястия
Паста със спанак и козе сирене
Кюфтета от тиквички на пара със зелен сос
Фритата със спанак, пресен лук и тиквички
Терoнг баладо - патладжани с чили сос
Ястия с риба
Салата със зелен фасул и мариновани рибки
Рибена супа със зеленчуци
Римски сос за риба на скара
Ястия с месо
Гювечета с пиле и пресни картофи
Сото аям - пилешка супа с нудъли
Ренданг - телешко къри с кокосово мляко
Десерти
Бандрек - джинджифилов чай
Панакота с кисело мляко, мед и ягоди
Шоколадово-бананова морска торта
И още:
Време е за зелен фасул
Билкови рецепти за Еньовден
Какво е пангасиус?
Индонезийска кухня
Десерти с червени плодове
Морска торта
Кулинарен конкурс и фотозагадка