Суфле със сирене
"Това суфле се готви по-лесно от другите, защото белтъците не се разделят от жълтъците. Резултатът е не чак толкова бухнало, но много по-устойчиво суфле, което няма да ви се спихне. Можете дори да го приготвите от предния ден."
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 6 с. л. масло
- 6 с. л. брашно
- 2 ч. ч. студено прясно мляко
- 1 к. л. сол
- 1 к. л. черен пипер
- 5 големи яйца
- 2 ч. ч. настъргано сирене грюер, едам или кашкавал
- 3 с. л. нарязан пресен лук
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява до 200°С. Шест формички за суфле или крем карамел се намазват добре с масло.
- 2.
Приготвя се сос бешамел, като маслото се разтопява в по-дълбок тиган. Прибавя се брашното и се разбърква 10 сек. с бъркалка. Прибавя се млякото наведнъж и се продължава да се бърка около 2 мин., докато сместа заври. Трябва да е гъста и гладка. Маха се от огъня и се подправя със сол и пипер. Охлажда се около 10 мин.
- 3.
През това време яйцата се разбиват добре с вилица. Към охладения сос се прибавят яйцата, сиренето и зеленият лук. Сместа се разпределя във формичките.
- 4.
Суфлето се пече 20-30 мин., докато добре се надигне и хубаво покафенее отгоре. Най-вкусно е, ако се сервира веднага.