Съществува легенда, според която скоро след раждането на Христос светото семейство прекосява планините на Юдея по пътя си от Витлеем към Египет, бягайки от войниците на цар Ирод. Близо до малко селище Мари...
В кулинарията се използват семената на два вида синап – бял и черен. Макар приложението им да се припокрива до известна степен, между тях съществуват някои разлики.
Семената на белия син...
С този термин се описват две явления - всевъзможни обилно подправени ястия в южноазиатски стил и смес от фино смлени подправки, чиято бройка може да варира от 5 до 30.
Противно на господстващ...
Легендата разказва, че Марко Поло е помогнал за създаването на италианската пица, защото след завръщането си от Изтока едно китайско ястие e оставило в него неизлечим спомен и той търсил начин да го ...
Традционните кулнарни познания и практики може да се различават съществено дори в две съседни села, какво остава пък за две държави, дори те да споделят обща граница и природни условия.
В южните част...
Как ли бихме се хранили, ако в края на XV век не беше започнал небивал обмен на култивирани растения между Америките и стария свят? Едно от тях е чушката със всевъзможните ѝ разно...
През есента Google обяви, че търсенето на информация за куркумата е най-явната тенденция, свързана с храната за миналата година в САЩ. Обяснението е, че хората все повече се нуждят от сведения за х...
Листата на дървото Cinnamonum tamala са били познати още на древните гърци под името малабатрон и са били една от стоките, които са внасяли от Индия. Именно от Азия е тръгнало знанието за тях...
Мащерката на пръв поглед като че ли е грозното пате на ароматния свят на подправките - тя не може да се похвали с изобилния цъфтеж на салвията, нито с вниманието, отредено на царствения босилек, нито ...
Позната у нас още като тарос, тази ароматна подправка е особено характерна за европейската кухня и най-вече за френската. Съществуват две основни разновидности - руски и френски естрагон, като вторият ...