Начало За нас Реклама Контакти

Подправки

  • Снимка за статия Салвия
    Салвия
    Подправки|13.05.2018|8
    Съществува легенда, според която скоро след раждането на Христос светото семейство прекосява планините на Юдея по пътя си от Витлеем към Египет, бягайки от войниците на цар Ирод. Близо до малко селище Мари...
  • Снимка за статия Синап
    Синап
    Подправки|08.12.2017
    В кулинарията се използват семената на два вида синап – бял и черен. Макар приложението им да се припокрива до известна степен, между тях съществуват някои разлики. Семената на белия син...
  • Снимка за статия Къри
    Къри
    Подправки|05.07.2017|7
    С този термин се описват две явления - всевъзможни обилно подправени ястия в южноазиатски стил и смес от фино смлени подправки, чиято бройка може да варира от 5 до 30. Противно на господстващ...
  • Снимка за статия Лучено зелено
    Лучено зелено
    Подправки|18.04.2017
    Легендата разказва, че Марко Поло е помогнал за създаването на италианската пица, защото след завръщането си от Изтока едно китайско ястие e оставило в него неизлечим спомен и той търсил начин да го ...
  • Снимка за статия Сумак
    Сумак
    Подправки|28.03.2017
    Традционните кулнарни познания и практики може да се различават съществено дори в две съседни села, какво остава пък за две държави, дори те да споделят обща граница и природни условия. В южните част...
  • Снимка за статия Урфа пипер
    Урфа пипер
    Подправки|08.03.2017
    Как ли бихме се хранили, ако в края на XV век не беше започнал небивал обмен на култивирани растения между Америките и стария свят? Едно от тях е чушката със всевъзможните ѝ разно...
  • Снимка за статия Възходът на куркумата
    Възходът на куркумата
    Подправки|22.01.2017
    През есента Google обяви, че търсенето на информация за куркумата е най-явната тенденция, свързана с храната за миналата година в САЩ. Обяснението е, че хората все повече се нуждят от сведения за х...
  • Снимка за статия Индийски дафинов лист
    Индийски дафинов лист
    Подправки|18.11.2016|7
    Листата на дървото Cinnamonum tamala са били познати още на древните гърци под името малабатрон и са били една от стоките, които са внасяли от Индия. Именно от Азия е тръгнало знанието за тях...
  • Снимка за статия Мащерката - душата на кухнята
    Мащерката - душата на кухнята
    Подправки|26.03.2016|8
    Мащерката на пръв поглед като че ли е грозното пате на ароматния свят на подправките - тя не може да се похвали с изобилния цъфтеж на салвията, нито с вниманието, отредено на царствения босилек, нито ...
  • Снимка за статия Естрагон
    Естрагон
    Подправки|08.03.2016|6
    Позната у нас още като тарос, тази ароматна подправка е особено характерна за европейската кухня и най-вече за френската. Съществуват две основни разновидности - руски и френски естрагон, като вторият ...