Някои храни са набедени за афродизиаци, а други просто носят това качество и то е признато още от древността. Стридите определено са от вторите. Дори името им е директно свързано със сексуалното вле...
Средиземно море е първият морски басейн, около който се развива човешката цивилизация. Хилядолетните ни връзки с него са в основата на огромното му влияние върху храната по бреговете му....
Всеки, който обича калмари вероятно е имал удоволствието да ги опита чудесно приготвени – крехки, със свеж аромат на море, с елегантно стегната, нежна консистенция – месо, което оставя чу...
Не че си нямаме лавраци в Черно море, ама са толкова нарядко, че само някои рибари и техните близки от крайбрежието имат възможността да се радват на местния улов тази вкусна риба. За останалите трябваше да п...
Думата „чироз“ идва от гръцки и означава „сушена скумрия“. Прочутата веяна сушена риба, традиционна за българското Черноморие се е правела предимно и най-вече от пролетна черномор...
Науката е отредила калмарите да бъдат описвани в клас „главоноги мекотели”. Въпреки даденото им от учените съвсем точно наименование, векове наред на вретенообразните морски същества били припис...
В кухнята, също както и в социална среда, октоподът се появява закономерно на определен етап от общественото развитие. У нас появата на октопода като социална ...
Онези морски риби, които се считат за най-полезни като човешка храна, са известни като сини, или мазни риби. Те са богати на полиненаситени мазнини, част от които са и толкова ценните за нас оме...
За зла участ на летовниците горещият сезон е най-беден по отношение на прясна черноморска риба. Всъщност през лятото, когато морето е топло и приятно за хората, рибата, живееща целогодишно край нашето...