Ботарга
Средиземно море е първият морски басейн, около който се развива човешката цивилизация. Хилядолетните ни връзки с него са в основата на огромното му влияние върху храната по бреговете му. Цялото това време е било достатъчно дотолкова да изучим средиземноморските обитатели, които използваме за храна, така че да създадем истински деликатеси. Един от тях е ботаргата.
Популярна храна за истински ценители, ботаргата се приготвя от хайвера на морски кефал, риба меч или риба тон. Последният се прави най-вече в Сицилия. Хайверът се вади от рибата внимателно, без да се разкъсва ципата, осолява се и се суши на слънце. В Гърция, където деликатесът се нарича авготарахо, и Турция (хавиар) заливат изсушения хайвер с пчелен восък, за да се съхранис по-дълго.
Идеята за сушен хайвер от кефал е разпространена по цялото Средиземноморие, но се появява и на по-далечни места например в Мавритания, Сенегал и дори Тайван и Япония.
Независимо къде е произведена, ботаргата винаги е с красив кехлибарен цвят и за предпочитане се сервира на много фини резенчета или пък се използва настъргана за овкусяване.
Във Vintage Club, магазина за вкусове и аромати, ще намерите направено в Сицилия песто от ботарга от риба тон и хайвер от морски таралеж. Финият деликатес е комплимент за всяка паста с морски дарове, както и топли предястия, като можете да го комбинирате със ситно нарязани магданоз и лук шалот. Прекрасно ще се съчетае и със сандвичи с риба, тънко намазано върxу препечен xляб, както и като морски акцент върxу различни солени коктейлни xапки.
Ботаргата е ценен деликатес, който е събрал в себе си много традиционни знания. Това е оценено от световното движение Slow Food, което е създало два президиума за запазването на продукта – единият е в Маврритания и подпомага група жени от етноса имраген, а другият е в Орбетело, Италия, където местната рибарска общност дори организира обучителн работилници за производството на ботарга.
Жена от етноса имраген в Мавритания продава ботарга
Сушеният кефалов хайвер от турския град Далян, който е близо до Бодрум, пък е включен в каталога на Slow Food за застрашени храни Съкровищница на вкусове. В Гърция пък авготарахо от кефали от лагуната на Месолонги е продукт със защитено наименование за произход.