Индийски дафинов лист
Листата на дървото Cinnamonum tamala са били познати още на древните гърци под името малабатрон и са били една от стоките, които са внасяли от Индия. Именно от Азия е тръгнало знанието за тяхното полезно действие при белодробни заболявания. Родственото на канелата растение е било използвано в европейската медицина и кулинария и по време на Римската империя и през Средновековието, а и до днес е важна билка и подправка за аюрведичните практики.
Интензивният ароматът на изсушените листа напомня на канела и карамфил, но не и на дафинов лист, и често се използва в моголската кухня на Северна Индия. Тази благородническа кулинарна традиция е основана на персийски и арабски идеи, като най-популярните ѝ ястия са приготвените с ориз бирияни и различните корма с месо. Освен индийския дафинов лист в тази храна лесно се различават канелата, карамфила и кардамона, а лютите подправки са в малко количество. Тъй като дивите растения Cinnamonum tamala растат по южните склонове на Хималаите, те лесно са намерили мястото си и в непалската кухня, където се използват най-вече при приготвянето на зеленчукови кърита.
В Западния свят индийският дафинов лист е по-скоро интересно кулинарно явление, отколкото необходимост и вероятно с това се обяснява трудното му откриване по магазините. Все пак съществува внос и листата може да се намерят в магазините за етнически хранителни стоки в европейските градове. За жалост не и в България.