Начало За нас Реклама Контакти

Съществува легенда, според която скоро след раждането на Христос светото семейство прекосява планините на Юдея по пътя си от Витлеем към Египет, бягайки от войниците на цар Ирод. Близо до малко селище Мария чува наближаващите войски и скрива Младенеца в избуяла салвия, която прикрива детето с изобилните си цветове и кадифени листа. Оттогава благословеното растение има способността да лекува неизброими болести. Самото латинско название Salvia (от глагола salveo - здрав съм) отразява лечебните сили на този висок до 1 метър полухраст с удължени, покрити със сребристи власинки, сиво-зелени листа. Дребните бледовиолетови цветове са събрани в обилни връхни съцветия. Това описание се отнася за най-широко използваното в кулинарията и медицината растение от род Salvia - Salvia officinalis, по-известно в българската научна и популярна литература като градински чай.

Салвията произхожда от европейското и малоазиатско Средиземноморие, но поради издръжливостта си на зимните студове се отглежда и на много други места по целия свят, включително и в България, където даже подивява.

Позната още на древните римляни, тази подправка се използва широко в традиционната италианска, а и в световната кухня, предимно за приготвяне на телешко и свинско. Най-известното ястие с нейния аромат е Saltimbocca alla romana - ролца от телешко, прошуто и прясна салвия. При възможност не пропускайте да опитате ньоки или друга паста със сос от пържени в масло до покафеняване пресни листа от салвия - една не непременно лека храна, но с изключителен вкус. Може да постигнете необичаен и привлекателен ефект, ако поръсите салата със свежи цветове от растението или използвате суха салвия за ароматизиране на тестени изделия.

Доминиращият аромат на салвията прави комбинирането в храната с други подправки трудно, често безсмислено, но лично изпитани съчетания с чесън и зелен пипер (не толкова лют, колкото черния и със свеж, почти тревист мирис) са много успешни.

За да имате винаги на разположение прясна салвия, опитайте да засеете на закрито семена в края на февруари - началото на март и да засадите младите растения в градината, след като се оформят добре. Може да използвате готов разсад или резници, които лесно се вкореняват във вода или влажен пясък. Салвията е напълно пригодна и за отглеждане в саксия. Разположете я на най-слънчевото място, не преполивайте, но и не оставяйте почвата за дълго време суха през летните месеци.

ИМЕНА
Латински
– Salvia officinalis
Български – салвия, градински чай
Английски - sage
Френски – sauge, thé de la Grâce
Немски - Salbei
Испански - salvia

от Людмил Хайдутов Май 2018
Рецепти по темата
Коментари