Начало За нас Реклама Контакти

В кулинарията се използват семената на два вида синап – бял и черен. Макар приложението им да се припокрива до известна степен, между тях съществуват някои разлики.

Семената на белия синап се употребяват предимно за приготвяне на много видове горчица, както и в някои туршии. Той е по-малко лют от черния вид, но запазва специфичния си вкус при топлинна обработка и смесване с вода.

Черният синап е този, който придава характерния вкус на дижонската горчица – тя е и малко по-кисела, за да може да се запази лютивината ѝ. В Южна Индия кръглите тъмни семенца се пържат в олиото преди да се добавят останалите продукти от рецептата. Трябва да се внимава съдът за пържене да е похлупен, защото семенцата започват да пукат и да хвърчат във всички посоки. Те загубват пикантния си вкус, но пък се сдобиват с неподражаем аромат на ядки. Зърната на черния синап са суровината за производство на синапено олио, което е забранено за кулинарна употреба в ЕС, но пък е основната готварска мазнина в индийския щат Бенгал и Бангладеш.
 

от Меню Дек. 2017
Коментари