Футомаки със зеленчуци
Тази рецепта за суши, както и още много други, може да намерите в новата книга на издателство Gourmet "Суши" от кулинарната поредица "За модерни хора"
СъставНеобходими продукти за 16 броя
- 1 морков
- ¼ краставица
- 2 листа нори
- вода с оризов оцет
- 150 г готов ориз за суши
- 1 ч. л. уасаби
Начин на приготвяне
- 1.
Морковът се обелва. Краставицата се разрязва на 4 по дължина и семената се отстраняват с лъжичка. Краставицата и морковът се нарязват на тънки ивици.
- 2.
Лист нори се поставя с гладката страна надолу върху бамбукова рогозка. Пръстите се навлажняват във вода с оцет и се нанася слой ориз с дебелина около 1 см. По края на дългите страни се оставя по 2 см ръб без ориз.
- 3.
В долния край на ориза се намазва малко уасаби и се поставят няколко ивици краставица и морков. С помощта на рогозката се завива стегнато руло, което се нарязва на 8 еднакви парчета с натопен във вода с оцет нож.
- 4.
По същия начин се приготвя и второто руло.