Пълнена тиква с боб и дюли
Сезонността в хранененето, освен че е важна за опазането на околната среда, защото спестява значителни енергийни ресурси за отглеждане и транспорт на продуктите, показва плодовете и зеленчуците откъм най-вкусната им страна. Затова приготвяйте тази рецепта, само когато е времето на тиквите, дюлите и праза.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1 тиква цигулка около 3 кг
- 4 с. л. зехтин
- 2 стръка праз, нарязан на кръгчета
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 дюля, нарязана на малки кубчета
- 1 с. л. стафиди
- 1 пащърнак, нарязан на малки кубчета
- 1 щипка пушен червен пипер
- 1 ч. ч. сварен бял боб
- 2 ч. ч. сварен черен боб
- 1 сушена червена чушка, натрошена
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се срязва наполовина, почиства се от семките и власинките. Посолява се и се намазва с 1 с. л. зехтин. Запича се в загрята фурна на 180° С за около час, докато омекне.
- 2.
Останалият зехтин се загрява и в него се слагат празът, морковът и пащърнакът. Разбъркват се, докато леко се зачервят, слагат се дюлята, пушеният пипер, сушената чушка, бобът и стафидите. Всичко се оставя да поври 10 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в запечените половинки тиква и се пече в загрята фурна още 20 мин.