Печен боб от Босна
Макар бобът да е пренесен на Балканите, той много лесно намира мястото си в полуостровните кухни и всяка държава има фасулена рецепта, с която се представя пред света. За Босна и Херцеговина това е печеният боб.
СъставНеобходими продукти за 4 -5 порции
- 350 г дребен бял боб
- 3 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 1 ч. л. сол
- 1 дафинов лист
- 1 с. л. зехтин
- 2 ч. л. сладък червен пипер
- ½ ч. л. пушен червен пипер
-
2 с. л. доматено пюре
Начин на приготвяне
- 1.
Бобът се накисва за 24 часа в студена вода. Отцежда се.
- 2.
Слага се в тенджера, залива се с 2 л студена вода и се вари 10 мин. Отцежда се и се залива с 2 л гореща вода. Прибавят се солта, морковът и дафиновият лист. Вари се на умерен огън около 40 мин. или докато бобът омекне. Прецежда се, като бульонът се запазва.
- 3.
Зехтинът се загрява и в него се слага лукът. Сотира се, докато започне да се зачервява. Слагат се двата вида червен пипер, разбърква се, добавя се пюрето, разбърква се и се сипва бобът. Всичко се слага в съд за печене.
- 4.
Залива се с 400 мл от бульона и се запича във фурна, загрята на 200° С, около 20 мин., докато се зачерви отгоре.