Начало За нас Реклама Контакти

Ориз за суши

Снимка за Ориз за суши
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Правилата са един от начините за оцеляване на индивида в многолюдните източни общества. Каноните са навсякъде – в религията, в архитектурата и, разбира се, в готварството. Утвърдените от векове традиции на японската кулинария съвсем естествено са придобили мистичния статут на ненарушими ритуали. И въпреки склонността на хората към себеизява, оригиналността никак не е препоръчителна, ако тя ще доведе до непредсказуем резултат. Затова снабдете се с ветрило, тренирайте ръцете си за продължителни охлаждащи движения и смело се впуснете в покоряването на суши върховете.

СъставНеобходими продукти за 0

  • 400 г ориз за суши или ориз с къси зърна
  • 550 мл вода
  • 5 с.л. оризов оцет
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива в цедка под течаща студена вода, докато водата, която изтича от него, стане прозрачна.

  2. 2.

    Оставя се да се отцежда 30 мин.

  3. 3.

    След това се изсипва в тенджера с водата и се слага да заври.

  4. 4.

    Покрива се с капак и се оставя да къкри. Когато по повърхността му се появят малки тунелчета и водата изври, котлонът се изключва и оризът се оставя покрит още 10 мин. През това време се приготвя заливката, с която ще се овкуси.

  5. 5.

    Смесват се оцетът, захарта и солта и сместа се бърка, докато се разтопят белите кристали. Оризът се изсипва в неметален разлат съд или тава, поръсва се със соса и с едната ръка се разбърква с помощта на шпакла, за да се отделят зрънцата ориз и да се овкуси добре навсякъде, а с другата ръка се вее с ветрило над ориза.

  6. 6.

    След като се охлади до стайна температура, се покрива с памучна кърпа, докато стане време да се използва.

Продуктите са за 4 рула.

Галерия
Подходящи типове вина
Май 2009
Още подобни рецепти
Коментари