Начало За нас Реклама Контакти

Лозови сармички с ориз и ядки

Снимка за Лозови сармички с ориз и ядки
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Маринованите лозови листа имат вълшебното свойство да оформят не само крайния вид, но и крайния вкус на сармите, като им дават както соленост и лека стипчивост, така и свежа накиселяваща жилка от маринатата.

СъставНеобходими продукти за 5 порции

  • 1 ч. ч. объл ориз, напр. ризон или бисерен
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязан
  • 2 с. л. кедрови ядки
  • 2 с. л. белен шамфъстък
  • 100 мл бяло вино
  • 350 мл зеленчуков бульон или вода
  • 1 с. л. копър, ситно нарязан
  • 1 ч. л. девесил, ситно нарязан
  • 1 ч. л. джоджен, ситно нарязан
  • 30 мариновани лозови листа
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    В сгорещения зехтин се задушават лукът и чесънът, докато леко започнат да се зачервяват. Прибавят се ядките, разбъркват се, докато се зачервят, сипва се измитият и подсушен ориз, разбърква се. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари.

  • 2.

    Налива се бульонът, посолява се на вкус, слага се малко черен пипер и съдът се затваря. Оставя се на много тих огън за 12 мин. Изключва се огънят и без да се отваря съдът, се оставя за още 15 мин.

  • 3.

    Отваря се, оризът се разрохква с вилица и се разбърква с пресните подправки.

  • 4.

    Слага се по лъжица от ориза върху долната страна на лозовите листа и се завиват на стегнати сармички. Подреждат се плътно една до друга в тавичка. Заливат се със 100 мл от течността от маринатата на листата или със зеленчуков бульон. Поръсват се с лъжица зехтин и се запичат във фурна, загрята на 200°С, около 20 мин.

  • 5.

    Поднасят се топли или студени с лъжица кисело мляко, по желание.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2018
Още подобни рецепти
Коментари