Печена тиква с черен ориз и ментов сос

Не е възможно едно ястие да бъде оценено само според вкуса му. Начинът, по който изглежда, е едва ли не също толкова важен. Затова колоритният контраст на оранжевата тиква, черния ориз и аления нар веднага привлича към масата и оставя вкусовите и ароматни комбинации да свършат останалата работа.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 малка тиква цигулка, нарязана на резени заедно с кората
- 4 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, пресована
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 250 г черен ориз
- сол и черен пипер на вкус
- за ментовия сос:
- 1 ч. л. лешников или сусамов тахан
- 1 ч. л. мед
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. соев сос
- 1 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. джинджифил, фино настърган
- 3 с. л. портокалов сок
- 1 щипка портокалова кора, фино настъргана
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 с. л. мента, ситно нарязана
- 1 с. л. запечен сусам за поръсване
- 2-3 с. л. зърна от нар, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се залива с 1 л студена вода и се накисва за 4 - 12 часа.
- 2.
Зехтинът се разбърква с чесъна и магданоза. Парчетата тиква се посоляват с морска сол и обтриват с чесновия зехтин. Слагат се в тавичка и се пекат около 30 мин. във фурна загрята на 180° ͦС.
- 3.
Оризът се отцежда и се залива с 300 мл студена вода и ½ ч. л. морска сол. Вари се на умерен огън 10 - 15 мин. или докато омекне. Ако е останала течност. се отцежда.
- 4.
За соса се разбъркват заедно всички съставки. Посолява се на вкус.
- 5.
Оризът се сервира в чиния, отгоре се поставят парчетата тиква и се залива със соса. Поръсва се със сусам, магданоз и зърна нар.