Боб в гърне с маслини
Някога гърнето с боба е къкрило с часове в огнището, но макар и сготвенa в електрическа фурна, тази постна манджа има всички черти на вкусна, питателна и лесна за приготвяне селска храна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. боб
- 1 стрък девесил
- 2 моркова, нарязани
- 1 пащърнак или резен целина, нарязан на кубчета
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. сладък червен пипер
- 1 ч. л. пушен червен пипер
- 1 с. л. сушени гъби – тръбенка, челядинка, манатарка
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 червена чушка, нарязана на ивички
- 1 зелена чушка
- 1 люта чушчица
- ½ с. л. джоджен
- 1 ч. ч. натурални маслини
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бобът се залива с 2 л студена вода и се слага да заври. Щом поври на силен огън 5 мин., се отстранява от котлона и се оставя да постои 1 час.
- 2.
Отцежда се, измива се, слага се в гърне, залива се с 1,5 л студена вода и се добавят зехтинът, лукът, гъбите, пиперът, чушките, морковите, пащърнакът и девесилът. Затваря се с капак. Гърнето се поставя в студена фурна и темепературата се вдига до 160º С. Гърнето къкри така 1,5-2 часа или докато бобът омекне. Посолява се и се добавят джодженът и маслините, разбърква се и отново се поставя за 20 мин. във фурната.