Ползите от пуйките
Зимните празници и особено Коледа са дни и нощи на кулинарно угаждане в най-висша степен. Всички знаем и усещаме, че колосалните количества храна затрудняват храносмилането, но ако си позволим да сме невъздържани, нека поне го направим сравнително полезно. В решението на тази задача все по-традиционната коледна и новогодишна печена пуйка се включва много адекватно. Но пуешкото месо е и чудесна всекидневна храна. Това за съжаление все още слабо се отчита от търговците, които обикновено внасят замразените птици само около празничните дни.
Изяш си протеините…
В 100 г пуешко месо има около 30 г белтъци, което се равнява на над 60% от препоръчителния дневен прием. Разбира се, той е различен за мъжете и жените и зависи и от физическата активност. В интернет има много калкулатори на необходимите протеини на ден, така че, ако се интересувате от този въпрос, потърсете повече информация.
…и витамините!
Повечето от тези биологично активни вещества в пуешкото са от В групата, като особено обилни са В3 (ниацин) и В6. Първият е свързан с метаболизма на мазнините, а вторият - с регулирането на нивото на захарта в кръвта.
Профилактика
Месото от пуйки е много добър източник на селен – химичен елемент, който има важни функции, свързани с хормоните на щитовидната жлеза и с имунната система. По този начин той се явява едно от важните средства за предпазване от канцерогенни процеси. Това не означава, че трябва да хукнете към аптеката и да се нагълтате със селенови таблетки. Количеството му в храната е достатъчно, стига да нямате други проблеми. Но те са работа на лекарите.
Благинки
Мазнините често са на прицел заради здравните проблеми, свързани с храненето. Това особено се отнася за естерите на наситените мастни киселини, които са характерни за животинските организми. Това важи и за пуйките, но удобството при тях е, че мастната тъкан е съсредоточена под кожата и съвсем лесно се отстранява при готвене. Самото месо е бедно на мастни липиди, като те са повече в бутчетата, или т. нар. червено месо. Бялото пуешко е с по-ниско мастно съдържание дори от пилешкото, да не говорим за агнешкото или говеждото.
Бъди щастлив!
Ако се върнем на пуешките протеини, важно е да се отбележи, че те са богати на аминокиселината триптофан. Тя участва в синтеза на серотонин – невротрансмитер или за по-лесно хормон, който отговаря за настроението ни и оптималните му количества ни обричат на доволство, спокойствие и крепък сън.
Свобода!
Всички тези полезни сведения се отнасят изключително и само за месото от птици, отглеждани на свободна паша. Индустриалните пуйки изискват третиране с лекарствени средства, а често биват хранени и с хормонални добавки. Наистина много по-лесно е да се влачи компактното замразено чувалче от супермаркета, но личното добруване все още изисква малко повече усилия. Или пък роднини и приятели на село. Всъщност пуйката може да е чудесен повод или да поканите тези близки хора на коледната вечеря, или пък вие да прекарате този празник на тяхната весела трапеза.