Пуешки сарми
Освен долуизброените вина, към това богато ястие препоръчваме и вина от региона на Пиринска Македония, от сорта ранна мелнишка лоза - разновидност на "мелник", които притежават неговата пикантност и характер, но са по-заоблени като усещане. Вината от популярния напоследък наш сорт рубин също се отличават с добра плодова сладост и пищно тяло, които ще допълват пуешкото месо и ще контрастират приятно с киселото зеле в рецептата.
СъставНеобходими продукти за 8
- 3 стръка праз, нарязани на ситно
- 3 с. л. олио
- 200 г гъби, нарязани на четвъртини
- 1 червена сушена чушка, ситно нарязана
- 1 кг пуешко месо, ситно скълцано
- ½ ч. ч. булгур или ориз
- 16 листа от кисело зеле
- 2 ч. ч. зелев сок
- 1 ч. ч. бяло вино
- сол, черен пипер и бахар на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото олио се запържва празът, добавят се гъбите и сушената чушка. Слагат се месото и булгурът. Всичко се разбърква и се подправя с черен пипер и бахар.
- 2.
Дебелите жилки на зелевите листа се изтъняват. Завиват се стегнати сарми с плънката и се нареждат в глинен съд. Заливат се със зелевия сок и бялото вино. Пекат се под капак около 40 мин. Отварят се и се оставят да се пекат, без да са покрити, докато се зачервят и течността поизври.