Пуешки къри пилаф
Пуешкото месо е деликатес, чиито вкусови качества изпъкват още повече в подходяща компания. В случая тя включва ориз, сушени плодове, ядки и ароматни подправки и резултатът от тази среща е едно чудесно ястие в духа на най-добрите ориенталски кулинарни традиции.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 голяма глава лук, нарязана на полумесеци
- 4 скилидки чесън, ситно скълцани
- 2 с. л. зехтин
- 1 пръчка канела
- 1 ч. л. къри на прах
- 50 г стафиди
- 100 г сушени кайсии, нарязани на ситно
- 2 ч. ч. дългозърнест ориз
- 4 ч. ч. пилешки бульон
- 3 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 500 г готово сварено или печено пуешко месо
- ½ ч. ч. белени бадеми
- 4 с. л. нарязан магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага да се задуши за 3-4 мин. в загретия зехтин. Прибавят се чесънът, сушените плодове, канелата и кърито. Разбъркват се 1-2 мин. и се слага оризът. Запържва се около минута, налива се бульонът и се подправя на вкус. Оставя се да къкри под капак, докато течността почти се абсорбира.
- 2.
Към готовия ориз се прибавя месото, което е предварително накъсано на малки парчета, лимоновият сок, лимоновата кора и бадемите. След като всичко се остави да поври още 1-2 мин., се добавя и магданозът. Преди да се сервира, се изважда пръчката канела.