Пуешки гърди с кестени
Когато великолепното пуешко месо се съчетае със сладките кестени, напомнящия на ядки черен ориз и смолистата салвия, настава кулинарен празник.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г пуешки гърди
- 1 ч. ч. черен ориз
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 150 г сварени и обелени кестени, едро нарязани
- 1 ч. л. салвия
- 1 ч. л. риган
- 10 листа спанак
- 100 г прошуто или бекон, нарязани на тънки резени
- сол и шарен пипер на вкус
- за гарниране:
- 12 по-дребни картофа
- 200 г овче сирене
- 1 глава печено червено цвекло (виж рецептата за Зимна празнична салата)
- 4 стръка розмарин
- за маринатата:
- 4 с. л. зехтин
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. ситно нарязани мащерка и розмарин
- ½ ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се залива с 2 ч. ч. вода, добавя се ½ ч. л. сол и се слага да заври. Оставя се да къкри под капак за 35 мин. Прецежда се от останалата вода.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слага празът. Разбърква се, прибавят се оризът, кестените, салвията, риганът. Сместа се подправя с шарен пипер и сол на вкус. Разбърква се 3-4 мин. и се охлажда.
- 3.
Пуешките гърди се подправят със сол и шарен пипер и се начукват тънко между два листа фолио за свежо съхранение. Върху тях се подреждат листата спанак и плънката. Завиват се на стегнато руло, което се увива с прошутото и се овързва с дебел бял памучен конец.
- 4.
Пуешкото руло се запържва в 2 с. л. загрят зехтин от всички страни, докато се зачерви, а после се пече в загрята до 190° С фурна 30 - 40 мин. Завива се във фолио и се оставя да постои 10 мин., преди да се нареже.
- 5.
Картофите се слагат да се сварят в подсолена вода за 10 мин. или докато омекнат. Още горещи се натискат леко с длани, за да се посплескат и да станат по-плоски, после се обелват. Ако са с по-нежна кожица, може да се оставят и необелени.
- 6.
Смесват се продуктите за маринатата, картофите се разбъркват с нея и се оставят за около 1 час.
- 7.
Сиренето и цвеклото се нарязват на филии и от тях се изрязват звезди с различен размер.
- 8.
Върху картофите се подреждат червените и белите звезди. Преди да се поднесат, може да се запекат за 15 мин. във фурната. На върха на всяка купчинка се забожда по един стрък розмарин.