Начало За нас Реклама Контакти

Пуешки гърди с кестени

Снимка за Пуешки гърди с кестени
140
Време за приготвяне: 2 часа и 20 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато великолепното пуешко месо се съчетае със сладките кестени, напомнящия на ядки черен ориз и смолистата салвия, настава кулинарен празник. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г пуешки гърди
  • 1 ч. ч. черен ориз
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  • 150 г сварени и обелени кестени, едро нарязани
  • 1 ч. л. салвия
  • 1 ч. л. риган
  • 10 листа спанак
  • 100 г прошуто или бекон, нарязани на тънки резени
  •   сол и шарен пипер на вкус
  • за гарниране:
  • 12 по-дребни картофа
  • 200 г овче сирене
  • 1 глава печено червено цвекло (виж рецептата за Зимна празнична салата)
  • 4 стръка розмарин
  • за маринатата:
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1 ч. л. балсамов оцет
  • 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. ситно нарязани мащерка и розмарин
  • ½ ч. л. сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се залива с 2 ч. ч. вода, добавя се ½ ч. л. сол и се слага да заври. Оставя се да къкри под капак за 35 мин. Прецежда се от останалата вода.

  • 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слага празът. Разбърква се, прибавят се оризът, кестените, салвията, риганът. Сместа се подправя с шарен пипер и сол на вкус. Разбърква се 3-4 мин. и се охлажда.

  • 3.

    Пуешките гърди се подправят със сол и шарен пипер и се начукват тънко между два листа фолио за свежо съхранение. Върху тях се подреждат листата спанак и плънката. Завиват се на стегнато руло, което се увива с прошутото и се овързва с дебел бял памучен конец.

  • 4.

    Пуешкото руло се запържва в 2 с. л. загрят зехтин от всички страни, докато се зачерви, а после се пече в загрята до 190° С фурна 30 - 40 мин. Завива се във фолио и се оставя да постои 10 мин., преди да се нареже.

  • 5.

    Картофите се слагат да се сварят в подсолена вода за 10 мин. или докато омекнат. Още горещи се натискат леко с длани, за да се посплескат и да станат по-плоски, после се обелват. Ако са с по-нежна кожица, може да се оставят и необелени.

  • 6.

    Смесват се продуктите за маринатата, картофите се разбъркват с нея и се оставят за около 1 час.

  • 7.

    Сиренето и цвеклото се нарязват на филии и от тях се изрязват звезди с различен размер.

  • 8.

    Върху картофите се подреждат червените и белите звезди. Преди да се поднесат, може да се запекат за 15 мин. във фурната. На върха на всяка купчинка се забожда по един стрък розмарин.


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари